Karzai dekretom i izbornom prijevarom postao predsjednik "demokratskog" Afganistana

HAMIDA KARZAIJA je afganistansko Izborno povjerenstvo proglasilo novi predsjednikom države nakon što se njegov protukandidat u drugom krugu izbora jučer povukao iz izborne utrke.

Nezavisna izborna komisija (IEC) proglasila je Karzaija novim predsjednikom nakon što je njegov protukandidat Abdullah Abdullah jučer izjavio da misli kako glasovanje u drugom krugu neće biti niti slobodno, a ni pošteno. Prvi krug predsjedničkih izbora u Afganistanu, koji se održao u kolovozu, proglašen je masovnom izbornom prijevarom, pišu svjetski mediji. 

Obama šalje dodatne trupe

Glasnogovornik IEC-a Azizullah Lodin proglasio je Karzaija pobjednikom izbora te dodao kako je komisija odgodila drugi krug izbora zbog uštede novca, sigurnosnih razloga i prevencije daljnjih rasprava koji bi politički i ekonomski mogli naštetiti državi. Ranije danas, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je posjetio Kabul te je kazao da su izbori u Afganistanu jedni od najkompliciranijih koje su Ujedinjeni narodi organizirali.

Odgađanjem drugog kruga izbora i proglašavanjem Karzaija predsjednikom bez biranja u drugom krugu, bitno je narušen njegov legitimitet te je pitanje koliko će njegova Vlada moći vladati državom. To će biti briga i za američkog predsjednika Baracka Obamu koji razmišlja o slanju još 40 tisuća dodatnih vojnika u ratni Afganistan.

Pročitajte više