Karzai zatražio od Busha da krivce za zlostavljanje vrati kući

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je u subotu od Sjedinjenih Država da poduzmu "odlučne mjere kako bi povukle iz Afganistana" one američke vojnike koji su zlostavljali tamošnje zatočenike, dodavši da će o tome razgovarati s predsjednikom Bushom u prigodi svog posjeta Washingtonu.

"To me doista zaprepastilo", rekao je afganistanski predsjednik u svezi s napisom objavljenim dan prije u New York Timesu o kriminalnoj istrazi američke vojske o mučenju do smrti više afganistanskih zatočenika u američkom zatvoru u Bagramu.

"Osuđujemo to i tražimo od američke vlade da poduzme odlučne mjere i povuče iz Afganistana te osobe koje rade za američke snage", rekao je Karzai koji u subotu treba otputovati u četverodnevni posjet SAD-u.

No, afganistanski predsjednik je dodao da se "zločini koje je počinila jedna ili dvije osobe ne trebaju smatrati slikom američkog naroda".

Bijela kuća je u petak potvrdila da trenutačno provodi istragu o mučenju afganistanskih zatočenika u zatvorima koje drži američka vojska, napomenuvši da istraga generala Charlesa Jacobija iz 2004. nije "dovela do otkrivanja bilo kakvih dokaza o zlostavljanju u tim zatvorima".

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više