Kaštelanska HVIDR-a: Gotovinin plakat je na privatnom zemljištu i nitko ga ne smije ukloniti

ČELNICI kaštelanskog ogranka HVIDR-e na današnjoj su konferenciji za novinare rekli da oni stoje iza postavljanja plakata s fotografijom generala Ante Gotovine s natpisom "Neznanje i nesposobnost nećete plaćati Gotovinom", koji je jučer postavljen na privatnom zemljištu u Kaštel Starom.

Predsjednik kaštelanske HVIDR-e Željko Strize poručio je da će plakat na tom mjestu ostati do daljnjega i da ga nitko ne smije ukloniti, jer je na privatnom posjed, a pozvao je članove braniteljskih udruga i građane da im se pridruže u danonoćnom čuvanju plakata.

Strize je odbacio tvrdnje novinara da je postavljanje plakata namjerno tempirano uoči drugog kruga predsjedničkih izbora ponovivši da je to prosvjed protiv politike koja heroja Domovinskog rata želi izručiti Haškom sudu.

"Zahtijevamo od vrha države da provede referendum o suradnji s Haškim sudom te da se redefinira mjesto i uloga generala Gotovine u Domovinskom ratu", poručio je Strize istaknuvši da će HVIDR-a grada Kaštela zatražiti od Gradskog vijeća da se generala Gotovinu proglasi počasnim građaninom.

Postavljanje plakata, kako je rekao, financirali su s 20 tisuća kuna kaštelanski poduzetnici, a nakana im je time upozoriti državni vrh i međunarodnu zajednicu da neće pristati na to se Gotovinu izjednačuje s agresorima.

Čelnici HVIDR-e osudili su, kako su rekli, "nekorektno i neprofesionalno postupanje policije" koja je "došavši na privatni posjed, bez naloga, prijetila privođenjima ne uklone li plakat". Poručili su kako neće dopustiti da se u Kaštelima ponovi zadarski slučaj, te da će onemogućiti bilo kakav pokušaj uklanjanja plakata, iako, kako su naglasili, ne vjeruju da će ga netko ukloniti.

Na upit hoće li ponovno onemogućiti predsjednika države da popije kavu u Kaštelima, bez obzira tko bude izabran, kako je to prije dvije godine bio slučaj s predsjednikom Mesićem, odgovorili su da u Kaštela može doći svatko tko ne tvrdi da se Hrvatska mora ispričati agresoru za žrtve u ratu.

Kaštelanski gradonačelnik Ante Sanader, komentirajući postavljanje plakata, za Hinu je izjavio kako taj čin smatra neprimjerenim jer, kako je rekao, "ako je Gotovinina obitelj protiv toga, a poznato je da je upozorila i udruge u Zadru da ne vraćaju uklonjeni plakat, ne znam koji su motivi da se ide protiv interesa obitelji, samoga generala i Republike Hrvatske, odnosno njezina međunarodnog položaja".

Načelnik Ureda načelnika PU splitsko - dalmatinske Ninoslav Ćurić izjavio je za Hinu kako su policijski sužbenici koji su jučer izašli na teren nakon dojave da je u Kaštel Starom postavljen plakat s likom generala Ante Gotovine, na profesionalan način utvrdili činjenično stanje, odnosno da je plakat postavljen na privatnom zemljištu.

"Predstavnici HVIDR-e niti itko drugi nije nam se obratio s nikakvim zamjerkama, a ako misle da nešto nije bilo u redu mogu nas kontaktirati i sve eventualne zamjerke na nepravilnosti možemo u razgovoru razriješiti", poručio je Ćurić, istaknuvši kako je dosadašnja suradnja policije s HVIDR-om bila izuzetno dobra, pa ne vidi razloga da takva i ne ostane.

Pročitajte više