Katalonski ministri završili u španjolskom zatvoru

Foto: Hina

OSMORICA smijenjenih katalonskih ministara završila su u zatvoru, javlja BBC.

Tužiteljstvo u Madridu zatražilo je od suda zatvor za osam smijenjenih članova katalonske regionalne vlade zbog njihove uloge u provođenju spornog referenduma o neovisnosti Katalonije.

Ovi dužnosnici saslušani su jutros na sudu u Madridu zbog optužbi za pobunu, poticanje na neposluh i zlouporabu javnih sredstava za provođenje nezakonitog referenduma 1. listopada.

Puigdemont i četvero ministara u Bruxellesu
 
Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont i još četvero njegovih ministara nisu se pojavili pred sudom jer su pobjegli u Bruxelles. Puigdemont je prethodno rekao da se neće vratiti u Španjolsku ako njemu i njegovim kolegama ne bude zajamčeno pošteno suđenje. Aktualno suđenje odbacio je kao “političko”, dok je njegov odvjetnik komentirao kako "trenutačna klima nije dobra".

Među katalonskim dužnosnicima su potpredsjednik Oriol Junqueras, ministar unutarnjih poslova Joaquin Forn, ministar vanjskih poslova Raul Romeva, glasnogovornik Jordi Turull i ministar gospodarstva Santi Vila. Međutim, za Vilu su odobrili jamčevinu od 50 tisuća eura, vjerojatno zato što je jedini od osmorice odgovarao na pitanja tužiteljstva, a ne samo svoje obrane.

Dodatni revolt

Zbog optužbi za pobunu prijeti im do 30 godina zatvora. Još petero zastupnika katalonskog parlamenta, uključujući predsjednicu parlamenta Carme Forcadell, suočeno je s istim optužbama, ali njihovo saslušanje je odgođeno. Osim toga, budući da imaju parlamentarni imunitet, njihove slučajeve procesuirat će španjolski vrhovni sud.
 
Ovo zatvaranje vjerojatno će izazvati dodatni revolt kod milijuna katalonskih nacionalista koji žele odcjepljenje od Španjolske.
 

Pročitajte više