Katarski izaslanik napustio Gazu kako bi razgovarao s Izraelcima

Foto: EPA

KATARSKI izaslanik za Pojas Gaze koji je u utorak stigao u palestinsku enklavu kako bi smirio napetost između Hamasa i Izraela, napustio je u srijedu navečer enklavu i uputio se u Tel Aviv, rekli su izvori u Gazi.

Mohammed al-Emadi koji je u utorak navečer doputovao u Pojas Gaze s financijskom pomoći i s prijedlozima za obnovu primirja između islamista na vlasti u toj enklavi i Izraela, treba u Izraelu izvijestiti izraelske čelnike o Hamasovu odgovoru.

Mohammed al-Emadi je, doznaje se od dobro obaviještenog izvora, donio 30 milijuna dolara pomoći tom palestinskom području s dva milijuna stanovnika, od kojih polovina živi ispod praga siromaštva.

>> Izrael raketirao Pojas Gaze

Posjet se događa u prilikama kada je Hamas od 6. kolovoza zaredao s puštanjem zapaljivih balona i s ispaljivanjem raketa na izraelski teritorij dok izraelska vojska gotovo svake noći uzvraća zračnim udarima na Pojas Gaze.

Židovska je država, reagirajući na puštanje zapaljivih balona koji su u Izraelu po podatcima vatrogasne službe prouzročili više od 400 požara, pojačala blokadu Gaze zatvorivši granični prijelaz za robni promet Kerem Šalom i prekinuvši dopremu goriva na taj palestinski teritorij, zbog čega se morala zatvoriti jedina elektrocentrala u Pojasu Gaze.

Hamas je obavijestio katarskog izaslanika da je spreman prekinuti napade na Izrael ako ovaj pristane na njegove zahtjeve.

Zahtjevi Hamasa

Izvori bliski islamističkom pokretu rekli su da su ti zahtjevi: dvostruko povećanje broja radnih dozvola za stanovnike Gaze u Izraelu, proširenje industrijske zone na istok teritorija, nastavak opskrbe električnom energijom i katarska financijska pomoć.

Lokalne vlasti se usto boje naglog porasta broja zaraženih covidom-19 pošto su u ponedjeljak otkriveni slučajevi zaraze u tamošnjem izbjegličkom kampu.

U utorak je uvedena stroga karantena koju je ministar unutarnjih poslova produljio u srijedu na još 72 sata kako bi zaustavio širenje virusa.

Od izvora bliskih katarskom izaslanstvu doznaje se da su Izraelci rekli izaslaniku El-Emadiju da su spremni nastaviti isporuku goriva za elektrocentralu u Gazi i popustiti blokadu ako Hamas ne bude više puštao zapaljive balone.

Hamas i Izrael, koji su triput ratovali (2008., 2012. i 2014.), lani su uspostavili primirje uz posredovanje UN-a, Egipta i Katara.

Dogovoru o primirju predviđa da Katar svaki mjesec šalje 30 milijuna dolara pomoći, ali i niz gospodarskih mjera poput širenja industrijske zone u Gazi i izdavanja izraelskih radnih dozvola stanovnicima Gaze kako bi se smanjilo siromaštvo i stabiliziralo to područje.

Pročitajte više