VIDEO Katastrofalni odroni i poplave u Italiji, raste broj mrtvih. Grad je uništen

Foto: Profimedia

TALIJANSKA vlada proglasila je izvanredno stanje za otok Ischiju, blizu Napulja, pogođen dan ranije velikim odronom tla izazvanim bujičnim kišama, zbog čega je broj poginulih narastao na sedam, objavile su lokalne vlasti. "Broj žrtava klizanja tla u mjestu Casamicciola narastao je na sedam, a traga se za još pet osoba", izjavio je u nedjelju navečer prefekt Napulja Claudio Palomba. 

Zaposlenici hitne pomoći pojačali su potragu za nestalima dan nakon što je klizište uništilo Casamicciola Terme. 

 

Pomažu i ronioci

U nedjelju su se spasiocima pridružili i ronioci koji su pretraživali vode blizu luke Casamicciole, gdje se u subotu gomila mulja i kamenja odronila s najviše otočke uzvisine prekrivši kuće i ceste, javio je Reuters. Na videosnimkama iz zraka vide se zgrade koje su uništili odroni, a jedan ih je stanovnik opisao kao "slap vode i blata".

Nova talijanska desničarska vlada na čelu s premijerkom Giorgijom Meloni u nedjelju je na sastanku izdala uredbu o pružanju što hitnije pomoći ljudima u potrebi nakon katastrofe. Objavljeno je izvanredno stanje za područje Ischije.

Njom je predviđen početni paket pomoći od dva milijuna eura, kao i privremeni prestanak plaćanja poreza za stanovnike do kraja godine. U Rimu je papa Franjo molio za stanovnike tog popularnog turističkog otoka na kojem stalno živi oko 60.000 ljudi, prenosi agencija dpa.

Obilne oborine postaju sve češće i intenzivnije u svjetlu klimatskih promjena, kažu stručnjaci, pri čemu se hidrogeološki rizici u mnogim dijelovima Italije pogoršavaju, osobito u područjima u kojima su kuće izgrađene ilegalno.

Bespravno izgrađen velik broj kuća

Statistika pokazuje da je na vulkanskome otoku Ischiji, od Napulja udaljenom 30-ak km, bespravno izgrađen velik broj kuća. Zbog toga je stanovništvo sve češće u opasnosti od poplava i potresa, koji su često pogađali brdoviti otok posljednjih godina.

Kobno klizište ponovno je pokrenulo političke kontroverze u pogledu toleriranja bespravno izgrađenih kuća i nevoljkosti političara da se uhvate u koštac s tim problemom, bez obzira na to tko je na vlasti.

"Ljudi moraju shvatiti da u nekim područjima jednostavno ne mogu živjeti i da se, u rizičnim dijelovima, zgrade moraju srušiti", rekao je u nedjelju za RAI guverner talijanske regije Kampanije Vincenzo De Luca.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više