Kay krivi obavještajce za propust oko iračkog oružja

BIVŠI američki inspektor oružja David Kay okrivio je u srijedu američke obavještajne službe za neuspjeh u traganju za iračkim oružjem masovnog uništavanja i rekao kako Sjedinjene Države trebaju bolje obavještajne mogućnosti.

"Imali smo niz iznenađenja", rekao je Kay novinarima nakon zatvorenog sastanka senatskog Obavještajnog odbora. "Sasvim je jasno da u obavještajnom radu trebamo mogućnosti koje nemamo".

Kay je kasnije svjedočeći pred senatskim Odborom za oružane snage kazao kako njegovi inspektori u Iraku nisu uspjeli pronaći dokaze da je Irak posjedovao oružje masovnog uništavanja pred američki napad.

On je kazao da su skoro svi, uključujući i njega, bili u krivu uvjerenju da je Irak posjedovao zabranjeno oružje dok je "stvarnost na terenu bila drugačija".

On je rekao da su američki obavještajni analitičari krivo procijenili da je oružje postojalo, ali da ih na taj zaključak nije prisiljavala vlada predsjednika Busha kako bi dobila razlog za napad na Irak.

Kay je rekao da su američke obavještajne službe bile ovisne o informacijama koje su dobijale od UN-ovih inspektora oružja i da nisu razvile svoje vlastite izvore na terenu te se založio za neovisnu istragu propusta službi.

Prošloga petka Kay je dao ostavku na mjesto šefa američkih inspektora koji tragaju za iračkim oružjem masovnog uništavanja navodeći kao razlog da se nužna sredstva premještaju s aktivnosti traganja za oružjem na druge ciljeve.

Vlada predsjednika Busha navodila je pred rat s Irakom obavještajne podatke tvrdeći da Irak posjeduje kemijsko i biološko oružje i tu navodnu prijetnju koristila kao glavno opravdanje napada na Irak. Amerikanci u Iraku do sada nisu uspjeli pronaći to oružje.

Kay se ipak založio da američki inspektori nastave tragati za iračkim oružjem rekavši da postoji "teoretska mogućnost" da se ono pronađe, ali da je "krajnje nevjerojatno" da su u Iraku postojale velike zalihe biološkog i kemijskog oružja.

Činjenica da dosad nije pronađeno iračko oružje već je postala krupno pitanje predizborne kampanje za američkog predsjednika. Demokrati izravno dovode u pitanje vjerodostojnost predsjednika Busha tvrdeći da je manipulirao obavještajne informacije kako bi pred američkom javnošću opravdao napad na Irak.

Pročitajte više