Kazahstanske vlasti oporbenom čelniku zabranile sudjelovanje na izborima

OPORBENOM kazahstanskom čelniku Bulatu Abilovu, čelniku liberalne stranke Ak Zhol, kazahstanske su vlasti zabranile sudjelovanje na rujanskim parlamentarnim izborima.

Sud je Abilova proglasio krivim zbog klevete i dosudio mu uvjetnu jednoipolgodišnju kaznu, koja onemogućava njegovo sudjelovanje na parlamentarnim izborima koji će se u toj srednjoazijskoj zemlji održati 19. rujna.

U objašnjenju suda se kaže kako je 46-godišnji magnat uvrijedio jednog parlamentarnog zastupnika kazavši kako je on svojevremeno planirao "kupiti" svoje mjesto u parlamentu.

Abilov je rekao kako smatra da ga vlasti na ovaj način kažnjavaju zbog njegovih političkih poteza. Prošli je tjedan njegova stranka Ak Zhol sklopila savez s Demokratskim izborom Kazahstana i Komunističkom strankom, koje oštro kritiziraju politiku predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

"Kazahstanu su potrebne reforme, jer je ogrezao u korupciji, u što sam se i sam mogao uvjeriti", rekao je Abilov, dodavši kako na odluku suda namjerava uložiti žalbu.

Pročitajte više