Kazna za zaboravnu sutkinju: Trećina plaće manje na pola godine!

IVAN TIRONI, predsjednik trogirskog Općinskog suda, uputio je Državnom sudbenom vijeću prijedlog za stegovno kažnjavanje sutkinje Nele Šostere zbog neprofesionalnog postupanja u čitavom nizu predmeta. Inspekcija koju je poslao šef Županijskog suda u Splitu Ante Perkušić ustanovila je propuste u čak 18 predmeta.

Zaboravila objaviti i napisati presude?!

Sutkinja Šostera je odgovorna za niz zastara jer nije zaključila predmete u primjerenom roku. Neke je rasprave zaključila, ali presudu nije objavila, nešto je, pak, i presudila, ali presudu nije napisala. I tako godinama. 

Pred kolegama koji su stigli u inspekciju, sutkinja Šostera se rasplakala. Nije imala objašnjenja za svoje postupke.

Ne valja, a ima normu 159 posto?!

Problem je i što sutkinja Šostera po službenoj statistici suda ima visoki prebačaj norme. Čak 159 posto! Znači, po statistici i golim brojkama, ona još ispada sutkinja za primjer?!

Predsjednik suda Tironi u odgovoru na naš upit oko stegovnog kažnjavanja naveo je kako je zatražena maksimalna novčana kazna, dakle, do trećine plaće manje najduže pola godine. 

Razrješenje nije tražio, premda je po Zakonu i to mogao. Državno sudbeno vijeće, inače, nije vezano za njegov prijedlog, odluku donose isključivo na temelju svog zaključka o težini počinjenog djela.

Pročitajte više