KB Dubrava: Otvoren novi odjel za psihijatriju

U KLINIČKOJ bolnici (KB) Dubrava danas je svečano otvoren novi Odjel za psihijatriju u sklopu kojega djeluje Nacionalni i regionalni centar za psihotraumu Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

S obzirom da se na psihijatrijskom odjelu najviše liječe hrvatski branitelji, za adaptaciju i rekonstrukciju prostora te njegovo opremanje najviše je novca, 800.000 kuna, osiguralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, dok je Ministarstvo zdravstva sudjelovalo sa 400.000 kuna, a KB Dubrava s 300.000 kuna.

Novi odjel smješten je u objektu veličine 1.500 četvornih metara, koji je prethodno sedam godina stajao neiskorišten. U prizemlju se nalaze ambulante, terapeutski sadržaji i dnevna bolnica, dok je na prvom katu smješten bolnički odjel s 36 kreveta.

Voditeljica Odjela za psihijatriju Dubravka Kocijan Hercigonja rekla je da su dobili bolje uvjete za rad i više prostora za različite terapijske tehnike koje se primjenjuju u radu s psihotraumatiziranim osobama.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić ocijenio je da novi odjel za psihijatriju ima veliki značaj za cijelu zemlju s obzirom da skrbi o hrvatskim braniteljima, ali će omogućiti i kvalitetu po kojoj Hrvatska želi biti prepoznata na međunarodnom planu.

Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić naglasio je kako je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 22.438 psihijatrijskih intervencija u centrima koji se bave liječenjem i resocijalizacijom branitelja.

Zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić podsjetio je da će uskoro početi s radom i Hrvatski zavod za mentalno zdravlje, kojim se želi uvesti kvalitetnija psihijatrijska zaštita građana.

Pročitajte više