Kćerka Josepha Fritzla se probudila iz kome nakon mjesec dana

KĆER monstruma Josefa Fritzla, Kerstin (19) jučer se čudesno probudila iz kome nakon mjesec dana. Britanski Mirror piše kako je počela tijekom vikenda pokazivati znakove buđenja i da je konačno jučer otvorila oči.

Izvor blizak obitelji otkrio je kako Kerstin sad reagira na dodire, ali da još uvijek nije progovorila. No, i to je tračak svjetlosti za razorenu obitelj, koja će zbog pritiska javnosti napustiti Austriju.

"Elisabeth (majka) i obitelj su jako sretni, ali ne smiju se previše nadati. Kerstin je nevjerojatno ranjiva. U krevetu će biti još dugo, vjerojatno mjesecima", kaže izvor blizak obitelji.

Razboljela se, jer nikada nije hodala ulicom, vidjela sunce i udisala svjež zrak

Kerstinina je bolest prošloga mjeseca "oslobodila" njenu braću i sestre te majku Elisabeth, nakon 24 godine zatočeništva. Devetnaest godina provedenih u podrumu i činjenica da nikada nije vidjela dnevno svjetlo, kretala se izvan okvira podzemnog stana, udahnula svjež zrak i jela hranu dostojnu čovjeka, razorno su djelovali na njeno zdravlje.

S obzirom da joj je život bio u opasnosti, Joseph Fritzl (73) pristao je pustiti je iz podruma, nakon čega je cijeli svijet ostao zapanjen užasima koje je zatočena obitelj proživljavala. Osim nje i Elisabeth (42), u podrumu su bili i njena braća Stefan (18) i Felix (5). U civilizaciji, iznad njih živjele su njihove sestre, 16-godišnje blizanke Lisa i Monika te 12-godišnji brat Alexander, koje je Fritzl odnio iz podruma dok su još bili bebe.

Ništa od ekskluzivnog intervjua na ORF-u

Iako je najavljen, ekskluzivni intervju zlostavljane Elisabeth Fritzl nije obavljen za televiziju ORF. Jučer ga je, prema najavama te televizije, trebao  voditi Christoph Fuerstein, novinar, koji je samo prije godinu dana razgovarao s Nataschom Kampusch.

Intervju je trebao biti emitiran sinoć, ali nije ga bilo, s tim da televizija nije podrobnije izvijestila što se dogodilo. Međutim, objašnjenje možda leži u izjavi odvjetnika obitelji Fritzl Christopha Herberta, koji je čuvši prije tjedan dana da će njegova klijentica dati televizijski intervju kazao kako je to čudno, s obzirom da nije razgovarala niti s kriminalistima.

Djeca se glasaju poput životinja

Odvjetnik Herbert izvijestio je jučer javnost kako će se obitelj Fritzl zbog pritiska medija, koji ih, kaže, "progone", zauvijek napustiti Austriju, kako bi prvi puta u životu mogli normalno i mirno živjeti. "Zbog medija su postali virtualni zatvorenici u klinici", kazao je Herbert.

Iako odvjetnik otkriva da će pobjeći od očiju javnosti "u zemlju u blizini Austrije", britanski Daily Star piše kako će se Fritzlovi preseliti u Veliku Britaniju.

"Bit će dovoljno blizu svoje zemlje, ali dovoljno daleko da ih nitko ne prepozna", kaže odvjetnik, koji kaže da se još uvijek važu mogućnosti gdje bi to moglo biti.

Djeca koja nikada nisu vidjela svjetlo dana nalaze se u najtežoj situaciji i još uvijek se privikavaju na tu "virtualnu slobodu". Koža im je potpuno blijeda, prema medicinskim izvorima, a kao i oči iznimno osjetljiva na sunce. Ne znaju govoriti, a psihijatri kažu da se glasaju poput životinja, neartikulitanim "gunđanjem".

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više