Kenijski predsjednik izvijestit će Busha o situaciji u istočnoj Africi

KENIJSKI predsjednik Moi otputovao je u Washington na razgovore s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem kako bi ga pobliže upoznao sa situacijom u istočnoj Africi nakon terorističkog napada u Keniji prošlog četvrtka.

Istodobno, američki su dužnosnici izjavili kako se čini da je tvrdnja al Qaide da je izvršila napade na izraelske ciljeve u toj afričkoj državi autentična.

SAD su priopćile u utorak da je raketni bacač korišten u neuspjelom napadu na izraelski zrakoplov povezan s al Qaidom. Jedan dužnosnik u Washingtonu, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Reuters da je raketa ispaljene na izraelski zrakoplov prošlog tjedna iz iste serije kao i raketa ispaljena u svibnju na američki vojni zrakoplov u Saudijskoj Arabiji.

Bush je obećao američku pomoć u potrazi za počiniteljima napada na hotel u izraelskom vlasništvu i izraelski zrakoplov. Ukupno 16 ljudi, uključujući 10 Kenijaca i tri Izraelca, poginulo je u napadu na hotel, a napad na zrakoplov nije uspio.

U priopćenju koje se pripisuje al Qaidi, objavljenom u ponedjeljak navečer, navodi se da je ta teroristička mreža izvršile napade u četvrtak, a jedan američki dužnosnik je izjavio kako se ta tvrdnja čini vjerodostojnom.

Nakon tih napada SAD su upozorile na mogućnost novih terorističkih akcija u istočnoj Africi.

´Teroristički napad...nije bio samo agresija na našem teritoriju. To je bio napad na strane interese u našoj zemlji i bio je usmjeren protiv cijelog civiliziranog svijeta´, izjavio je kenijski predsjednik Moi koji će razgovarati u četvrtak s Bushem o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Africi. On je dodao da se uzda u pomoć međunarodne zajednice kad je riječ o suprotstavljanju terorizmu.

Bush je u ponedjeljak izrazio sućut kenijskom narodu u telefonskom razgovoru s Moijem i ponudio mu je američku pomoć u istrazi napada.

Pročitajte više