Kerry optužuje Busha za loše vođenje iračke operacije

DEMOKRATSKI predsjednički kandidat John Kerry optužio je u srijedu američkog predsjednika Georgea W. Busha za loše vođenje iračke operacije ustvrdivši da je kao posljedica toga ektsremizam dobio zamah.

"Kada je riječ o Iraku, ne samo da bih jednu stvar učinio drugačije, skoro sve bih učinio drugačije", rekao je Kerry u Nashvilleu na kongresu Američke legije, najveće američke udruge ratnih veterana.

Kerry je pobrojao niz propusta Bushove administracije u Iraku uključujući odbijanje savjeta generala o potrebnom broju vojnika, neadekvatnu obuku i opremanje iračke policije i neuspjeh da okupaciji Iraka dade međunarodni umjesto američki karakter.

"Ja bih bio izgradio snažnu, široku koaliciju naših saveznika diljem svijeta... I nikad ne bih išao u rat bez plana za osvajanje mira", rekao je senator iz Massachusettsa.

Kerryjev napad na Busha dolazi usred napora četverodnevnog kongresa Republikanske stranke u New Yorku da Busha predstavi kao snažnog i učinkovitog čelnika u borbi protiv terorizma.

Kerry je nadalje istaknuo kako su Bushovi propusti doveli do toga da teroristi imaju sigurna skloništa u Iraku gdje ih nije bilo ranije.

"Nasilje se proširilo u Iraku. Iran je ojačao svoj utjecaj, a ekstremizam dobio zamah", kazao je Kerry.

Kerry, koji je prekinuo američku tradiciju mirovanja tijekom nominacijskog kongresa njegova protivnika, dotaknuo se i Bushove ranije izjave u televizijskom interviewu da možda neće biti moguće u potpunosti pobijediti u ratu protiv terorizma.

"Apsolutno se ne slažem. Uz pravu politiku ovo je rat koji možemo dobiti, ovo je rat koji moramo dobiti i ovo je rat koji ćemo dobiti", kazao je on.

Predsjednik Bush je u utorak u govoru pred kongresom Američke legije korigirao svoju izjavu od ponedjeljka zbog koje su ga demokrati napali kao defetista i rekao da Amerika pobjeđuje i da će pobijediti u borbi protiv terorizma.

Kerry je kazao da, ukoliko pobijedi na izborima 2. studenoga, planira povećati američku vojsku za 40.000 vojnika kako bi ojačao američke snage koje su sada prenapregnute te da bi udvostručio broj američkih specijalnih snaga.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.