Kerteszov "Kadiš za nerođeno dijete" i Montalbanov "Davitelj" u izdanju "Frakture"

ZAPREŠIĆKI izdavač "Fraktura" objavio je dva nova naslova roman "Kadiš za nerođeno dijete", madžarskoga nobelovca Imre Kertesza i roman "Davitelj", poznatoga španjolskog pisca krimića Manuela Vazqueza Montalbana.

"Kadiš za nerođeno dijete" (144 str.), treći je dio Kerteszove tetralogije o stradanju Židova i Auschwitzu, koji je nakon "Čovjeka bez sudbine" i "Likvidacije" objavio zaprešićki izdavač u prijevodu Xenie Detoni.

Iz Frakture najavljuju na proljeće iduće godine objavljivanje i četvrtoga Kerteszova romana "Fijasko".

Svih njih kako napominje izdavač karakterizira s jedne strane uvijek ista, nikada do kraja istražena niti shvaćena tema stradanja i holokausta, te njezine posljedice na pojedinca i na čovječanstvo.

Imre Kertesz rođen je 1929. godine u Budimpešti. Godine 1944. deportiran je u Auschwitz a nakon toga u Buchenwald gdje je dočekao i oslobođenje. Po završetku Drugog svjetskog rata vraća se u Budimpeštu gdje je isprva radio kao novinar, zatim kao neovisni pisac i prevoditelj.

Dobitnik je Književne nagrade Brandenburga 1995., Leipziške književne nagrade 1997., Herderove nagrade 2000., Ehrenpreis Robert-Bosch-Stiftunga u 2001. i Hans Sahl-Preis u 2002. godini. Za cjelokupan spisateljski rad dobio je Nobelovu nagradu za književnost 2002.

"Davitelj" je jedan je od najboljih i najslojevitijih romana španjolskoga pisca Manuela Vazqueza Montalbana, koji donosi priču inspiriranu likom čuvenog bostonskog serijskog ubojice. Ispripovijedan iz pozicije ubojice Alberta DeSalva zatvorenoga u ludnicu, "Davitelj" je s jedne strane profinjen psihološki portret, a s druge strane preslika društva i njegova najžešća kritika, napominje izdavač.

Manuel Vazquez Montalban smatra se jednim od najutjecajnijih suvremenih španjolskih autora, koji je sada po prvi put romanom "Davitelj" (264 str.), koji je prevela Silvana Roglić, dostupan i hrvatskoj čitateljskoj publici.

Manuel Vazquez Montalban rodio se u Barceloni 1939. Pisati je počeo sa sedamnaest godina i na taj je način skrbio za obitelj. Studirao je književnost, filozofiju i novinarstvo. Poznat kao ljevičar i antifašist, 60-ih je godina zatvoren i zabranjeno mu je pisanje zbog protivljenja Francovu režimu.

Objavio je više od stotinu knjiga, eseja, poezije, romana. Kao novinar surađivao je u listovima Triunfo i La Calle, te za El Pais, Interviu i Cuatro Semanas. Umro je 18. listopada 2003. u Bankoku.

Pročitajte više