Kerum i kultura: Poništen natječaj za intendanta, Galerija i Muzej ostali bez ravnatelja

KERUM stvarno nema sreće s kulturom. Kad je došao u Banovinu, pričao je priču kako je on tu da kulturnjacima osigura nesmetane uvjete za rad te da nije bitno što on baš ne zna ništa o toj, je li, kulturi. Ipak, u nepune dvije godine pokazalo se da će s Kerumom kultura u Splitu imati pravi hod po trnju.

Od danas ni Galerija umjetnina, ni Etnografski muzej u Splitu - nemaju ravnatelje. Starima je istekao mandat, a novi još nisu odabrani. Nisu, jer nema sjednice Gradskog vijeća. A nje nema, ne zna se zašto. Problem je s Joškom Svagušom, koji je aktivirao vijećnički mandat, ali tek nakon što se na mrtvo posvađao s gazdom Kerumom. 

Dini za projekt garaža

Gradonačelnikova zamjenica Anđelka Visković mora spašavati što se spasiti da pa će s ravnateljima Galerije i Etnografskog potpisati aneks ugovora, kojima će premostiti vrijeme do regularnog imenovanja. U Etnografskom muzeju neće biti promjena, tako da se radi o formalnosti, no Galeriju umjetnina čeka velika smjena. Umjesto dosadašnjeg, dugogodišnjeg ravnatelja Bože Majstorovića, stiže Josip Botteri Dini. 

Iza cijele farse krije se težnja gradske vlasti da se u bedemu Cornaro, umjesto Galerije, smjesti garaža. Botteri Dini bio je na listi Ljubice Vrdoljak, koja daje bezrezervnu podršku Kerumu i HGS-u, tako da će projekt garaža s novim ravnateljem Galerije proći bez nekih većih problema i pitanja. 

Tko je prepisao?

Loše ide s galerijama i muzejima, a slučaj HNK također ulazi u novu fazu. Zbog nepotpune dokumentacije poništit će se još jedan natječaj za intendanta. Opet će siroti Mucalo morati pričekati neka druga vremena za konačno imenovanje.

Pojavile su se glasine da su dvoje kandidata, Mucalo među njima, ponudili gotovo pa identičan program. Navodno se cijeli natječaj poništio kako sramota s prepisivačinom ne bi izašla na vidjelo. Tko je od koga prepisao, ne bi trebalo biti teško zaključiti.

Pročitajte više