Kerum dao oglas za izbore u formi šahovnice: Socijalno je "osijetljiv", zaposlio je "gluhonjemog"

Foto: HGS/Slobodna Dalmacija

ISTINA je spora, ali dolazi na vidjelo, kaže oglas Kerumovog HGS-a u jučerašnjoj Slobodnoj Dalmaciji. Oglas je već pobudio pažnju medija, prvenstveno zbog Kerumove neumjerene samohvale i nekoliko pravopisnih grešaka. Iz aviona se vidi da HGS nije imao namjeru angažirati lektora ili se makar posavjetovati oko pravilnog pisanja određenih riječi.

Kerum se, među ostalim, pohvalio kako je zaposlio gluhonijemog mladića nakon što ga je slučajno susreo u liftu. Umjesto gluhonijemog, napisano je gluhonjemog.

Netočno je napisana i riječ osjetljivost. U HGS-u je, naime, pišu osijetljivost. Dio je, inače, Kerumove parole kako ne daje lažna obećanja i kako iza njega i njegove stranke ostaju vidljivi projekti, stvarna djela, a iznad svega socijalna "osijetljivost" prema najpotrebitijim građanima.

Kerumova dostignuća

Oglas je inače objavljen u formi šahovnice. Na većini crvenih polja fotografije su Keruma i njegovih dostignuća. Među najvažnijim, jer s njima počinje niz, novi su vrtići. Kerum se pohvalio kako su sva djeca upisana te zaposleno 48 novih djelatnika. Upravo oko ovih zapošljavanja koju godinu kasnije ispao je problem jer je splitska policija prijavila ravnateljicu vrtića i tajnicu da su zapošljavali bez natječaja.

Kerum se pohvalio i kako je Kerum d.o.o. donirao tri milijuna kuna za otvaranje vrtića. Nije, međutim, napisao da se na to odlučio kada je nakon teksta na Indexu posao zainteresirao Državno odvjetništvo jer je posao vrijedan šest milijuna kuna povjerio svom prijatelju Ivici Livaji. Nakon toga, Kerum je ekspresno odustao od posla te odlučio da će Kerum d.o.o. financirati vrtiće, a ne Grad Split.

Pored vrtića, Kerum se pohvalio akcijom "Darujmo knjige djeci" u kojoj je prikupljeno sedam milijuna kuna za besplatne knjige. Pogođen napisima o vrtićima, na donatorskoj večeri Kerum je najavio kako će osnovati udrugu za zaštitu poduzetnika od novinara.

Zapadna obala, križ i Tuđman

U drugom redu hrvatskog grba, tj. Kerumovog oglasa, istaknuto je kako je uređena Zapadna obala, postavljen križ na Marjanu i spomenik dr. Tuđmanu. Ne piše da je Obala financirana gradskim novcem s ciljem podizanja vrijednosti njegovog hotela Marjan, što je tipični sukob interesa. Radilo se o 100-tinjak milijuna kuna koje su Splićani prikupljali za sanaciju smetlišta Karepovac. 

Spomenute su još i donacije Ekonomskom fakultetu (100 tisuća eura), most kod Sveučilišnog kampusa, milijun kuna koje su HGS-ovi gradski vijećnici donirali socijalno ugroženima i umirovljenicima i, kako je navedeno, još mnogo donacija...

Kerumova istina ima dvije strane

Kerum je u razgovoru za Index prije koji tjedan također naglasio da kod njega nema laži i prevare, da iza njega ostaju djela i konkretni projekti.

Nažalost po njega, istina nije tako jednoznačna kakvom bi je Kerum htio prikazati. Osim ovoga što je naveo u reklami za izbore u gabaritima hrvatske šahovnice, iza Keruma je ostala poslovna pustoš. Dok je bio gradonačelnik, hvalio se kako ima tri tisuće radnika te redovno za njih uplaćuje plaće i doprinose. Pri kraju mandata, ostao je i bez radnika i firmi koje su mu donosile živi novac. Trgovine su preuzeli drugi trgovački lanci, zajedno s radnicima, ali ne svima. Administracija je poslana na Biro za zapošljavanje, a radnici hotela Marjan pokrenuli su stečaj Adriatica, i to zato jer im dvije i pol godine nisu bile isplaćene plaće.

Dugovi tri Kerumove tvrtke, koje su sklopile predstečajnu nagodbu, procijenjene su na više od milijardu i pol kuna, a bez milijuna je ostalo nekoliko banaka koje su kreditirale Kerumove pothvate te brojni vjerovnici i dobavljači. Neki su glasali za predstečajnu kako bi bar nešto naplatili, ali ni dvije godine poslije, još uvijek nisu došli do svog novca.

Umjesto da bankama i vjerovnicima plati dugove, Kerum potrošio milijune na automobile

Vrijedi svakako na kraju spomenuti i da je ovo oglas za parlamentarne izbore, a da se sadržaj oglasa odnosi isključivo na Kerumov mandat splitskog gradonačelnika. Postignuća iz Sabora nema nigdje, što i ne čudi kada znamo da se Kerum u njemu pojavio svega par puta, između ostalog, i kako bi podržao Milanovićev proračun.

Umjesto da isplati dugove, "socijalno osijetljivi" Kerum sebi je, supruzi Fani i sinu Jošku nabavio po Mercedes najviše klase. Joško se pohvalio kako njegov košta 330 tisuća eura, a teško će biti da su ostali primjerci iz flote puno jeftiniji. Kod takvog stanja stvari, najmanji problem s jučer objavljenim oglasom je par pravopisnih grešaka.

Pročitajte više