Kevin Moore: Upravljanje muzejima u nerazumno doba

U svijetu koji se naglo mijenja i muzeji se, unatoč dojmu stabilne kontiuniranosti, moraju stalno mijenjati, rekao je britanski muzeolog Kevin Moore, ravnatelj Nacionalnog muzeja nogometa u Prestonu, na današnjem predavanju o "Upravljanju muzeja u nerazumno doba".

Moore je o najboljem načinu upravljanja muzejima kolegama muzeolozima u Gliptoteci HAZU-a govorio na temelju vlastitog iskustva s Nacionalnim muzejem nogometa Engleske, koji postoji od 2001.

U taj privatni muzej, koji ima više od 25 tisuća izložaka, uloženo je 15 milijuna funti, od čega je 9.3 milijuna dala zaklada državne lutrije. Nominiran je za Europski muzej 2003.

Britanski muzeji su prije nekoliko godina dobili veliki financijski poticaj, stotine milijuna funti od igara na sreću (Heritage Lottery Fund), rekao je Moore.

Otvoreni su mnogi muzeji i započeti novi projekti (u Britaniji je više od 2000 muzeja), ali se pojavio problem njihova održavanja, dodao je.

Regionalni muzeji, koji su imali najviše teškoća, tražili su novac od države, no država je, kao i mnogo puta dotad, umjesto novaca vodstvu muzeja savjetovala da njima bolje upravljaju.

Moore smatra da je upravljanje muzejima najvažnija karika u njihovu prilagođavanju promjenama. Po njegovim riječima, muzeji su se, kao sektor, upravljanja prihvatili s velikim zakašnjenjem, jer je ravnatelje umjetnost više zanimala od upravljanja.

On smatra da ravnatelji muzeja moraju stalno eksperimentirati, pronalaziti nove načine razmišljanja i zapitkivati se "što radimo, kako to radimo i za koga".

Pdsjetio je da je Engleskoj od prosinca 2001. uveden besplatan ulaz u sve državne muzeje, što je značajno povećalo broj posjetitelja i smanjilo posjete privatnim muzejima.

Po njegovim riječima, sadašnji problemi u britanskim muzejima, koji su u pojedinim slučajevima dovodili i do štrajka osoblja zbog mogućih otkaza, ukazuju na propust uprave koja nije shvatila koliko su se promijenili uvjeti rada i koliko su nužne promjene.

Kevin Moore u različitim britanskim muzejima radi od 1985. Predavač je te autor i urednik desetak stručnih radova.

Za studente muzeologije 15. travnja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu održat će predavanje "Nacionalni muzej nogometa u Prestonu: Razvoj zbirki i oblikovanje postava", a dan kasnije susrest će se s predstavnicima Hrvatskog športskog muzeja.

Organizator predavanja je Muzejski dokumentacijski centar.

Pročitajte više