KFOR je uklonio botonske barikade na glavnom mostu u Mitrovici

Pripadnici francuskih mirovnih snaga KFORa ukonili su betonske barikade na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, postavljene u ožujku prošle godine nakon velikih međuetničkih nereda. L

Most preko Ibra dijeli Mitrovicu na sjeverni srpski i južni kosovski dio od završetka ratnih sukoba na Kosovu u lipnju 1999. godine.

Barikade su, kako je priopćio KFOR, uklonjene jer je ocijenjeno da je sigurnosna situacija mirnija na obje strane mosta. d ožujskih nemira prošle godine u Mitrovici se, kako se navodi, nije dogodio nijedan ozbiljan incident.

Umjesto betonskih barikada od danas u sredinu mosta stoje dva tenka KFOR-a, a preko glavnog mosta i dalje mogu prolaziti samo pješaci i vozila policije i dužnosnika UNMIK-a, dok civilna vozila Ibar prelaze preko drugog mosta u Mitrovici, otvorenog za sve zajednice.

Predstavnici KFOR-a objavili su da razmatraju daljnje korake kako bi most prešao pod nadzor policije UNMIK-a i Kosovske policijske službe, kao što je bilo prije ožujskog nasilja, ali, kako ističu, to ovisi o situaciji i suradnji s partnerima.

Predsjednik južnog dijela općine Mitrovice, Faruk Spahija, ocijenio je ovu najnoviju odluku KFOR-a kao ohrabrajući korak koji će kako se očekuje dati pozitivne efekte. Predstavnik srpske zajednice, Milan Ivanović, upozorio je da bi uklanjanje barikada moglo dovesti do destabiliziranja situacije i biti uzrok za nesigurnost srpskih i drugih nealbanskih građana.

(Hina) xbb ysd

Pročitajte više