KFOR: NA KOSOVU UOČI IZBORA MIRNO, KFOR POJAČAN

Policija UNMIKa i KFOR priopćili su u utorak kako očekuju da će parlamentarni izbori na Kosovu u subotu proteći u mirnoj atmosferi te da nema indikacija o mogućim neredima, dodajući da je KFOR pojačan s dodatnim snagama od 2.000 ljudi.

"Do sada nemamo nikakve indikacije o neredima i nadamo se da će vladati mirna situacija", izjavio je u Prištini voditelj za informiranje KFOR-a Ive Karmavon.

Unatoč tome KFOR je pojačan s 2000 dodatnih vojnika NATO-a, koji su stigli na Kosovo i tu borave tijekom izborne kampanje i samih izbora, rekao je Karmavon. Prema njegovim riječima, KFOR će subotu, na dan izbora, raditi zajedno s policijom UNMIK-a i kosovskom policijskom službom. Policija će biti prva koja će intervenirati u slučaju incidenata, rekao je Karmavon.

Glasnogovornik UNMIK-a za policiju i pravosuđe Neeraj Singh kazao je kako ne vjeruje da će doći do incidenata na dan izbora. "Do sada je izborna kampanja bila mirna i vjerujem da i glasovanje će se voditi u mirnoj i demokratskoj atmosferi kako je to bilo na proteklim izborima na Kosovu" rekao je Singh.

Prema njegovim riječima, policija UNMIK-a osiguravat će glasačka mjesta i glasačke listiće sve dok oni ne stignu u centar za brojanje glasova.

Prema podacima misije OESS-a, na subotnjim izborima pravo glasovanja ima najmanje milijun i 300 tisuća kosovskih građana, no evidencije o točnom broju stanovnika Kosova zapravo nema jer od 1981. nije bilo legitimnog popisa stanovništva koji je bio prihvaćen kod svih stanovnika Kosova. Računa se da će se među Kosovarima koji žive u inozemstvu, kojim prema nekim podacima ima 500-600 tisuća, samo manji broj odazvati na izbore, na koje mogu glasovati poštom. Glasačke listiće koje je osigurala misija OESS-a mogli su preuzeti u svojim klubovima koji okupljaju kosovske građane u inozemstvu. Očekuje se da će nekolicina njih osobno doći glasovati u svojim rodnim mjestima.

Na tim izborima birat će se zastupnici kosovskog parlamenta između 22 političke stranke, 6 građanskih inicijativa i 5 neovisnih kandidata.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više