Khatami: Amerika mora prihvatiti pravo Irana na nuklearnu energiju

IRANSKI predsjednik Mohammad Khatami pozvao je u nedjelju SAD da prihvate pravo Teherana da razvija nuklearnu tehnologiju u mirne svrhe ako žele da dođe do poboljšanja odnosa između dviju zemalja.

Suradnja između Teherana i Washingtona pokazala je neke znakove približavanja dvaju starih neprijatelja nakon prošlomjesečnog katastrofalnog potresa u jugoistočnom Iranu kada je Amerika slala pomoć nastradalima.

Međutim, Teheran je dosad odbijao američku ponudu za pokretanje razgovora, koje je Washington prekinuo u svibnju prošle godine, izjavljujući da američki dužnosnici prvo moraju promijeniti svoje stajalište prema Iranu.

Khatami je izdvojio američke kritike na račun iranskog nuklearnog programa. Iran tvrdi da su njegova nuklearna postrojenja orijentirana na proizvodnju električne energije, a ne bombi i prošlog je mjeseca potpisao međunarodni protokol kojim je pristao na nenajavljene inspekcije svojih nuklearnih postrojenja.

"Krivo su nas optužili da posjedujemo nuklearno oružje", rekao je Khatami novinarima nakon sastanka vlade u Teheranu.

"Potpisali smo dodatni protokol i ako Amerikanci imaju dobru volju sada bi trebali povući svoje riječi i prihvatiti naše legalno pravo da razvijamo nuklearnu tehnologiju u mirne svrhe pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju", istaknuo je iranski predsjednik.

Pročitajte više