Kijev i Moskva još bez dogovora o cijeni plina, pregovori se nastavljaju

Ruski i ukrajinski pregovarači nisu u srijedu u Moskvi uspjeli postići dogovor o cijeni ruskog plina i pregovori se nastavljaju u četvrtak, izjavio je ukrajinski ministar energetike Ivan Plaškov, a prenose ruske agencije. L

Plaškov je doputovao u Moskvu na pregovore s ruskim kolegama kako bi pokušao pronaći rješenje za spor oko namjera Rusije da Ukrajini gotovo četiri puta poveća cijenu prirodnog plina, odnosno na 230 američkih dolara po barelu.

Prema ruskom Gazpromu, riječ je o standardnoj europskoj cijeni za ruski plin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošloga tjedna da povećanje cijena diktira isključivo tržište.

Ukrajinski premijer Jurij Jehanurov ruske je zahtjeve u srijedu ocijenio "apsolutno neprihvatljivim" i "izravnim gospodarskim pritiskom" na njegovu zemlju s "očitim političkim motivacijama".

Ne pristane li Ukrajina na nove uvjete, Rusija je zaprijetila da će isporuku plina prekinuti s 1. siječnja.

Kijev pak prijeti da će u tom slučaju, kako bi spriječio gospodarsku katastrofu, koristiti plin koji se preko Ukrajine šalje u zapadnu Europu.

Povrh toga, rusko ministarstvo poljoprivrede u srijedu je zabranilo uvoz svog mesa iz Ukrajine uz objašnjenje da ukrajinske vlasti ne poštuju osnovne veterinarske propise.

Rusija osigurava oko 30 posto europskih potreba za plinom, koji se isporučuje uglavnom preko Ukrajine.

Kijev trenutačno plaća manje od trećine cijene za plin koju je Gazprom odredio susjednoj Moldaviji i drugim kavkaskim državama.

Putin i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko razmatraju čak mogućnost osobnog susreta kako bi se riješio spor. Sastanak je, prema Interfaxu, moguć na regionalnom summitu u Kazahstanu u siječnju.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više