Kim Jong-Il: Dinastijski vođa s nuklearnim ambicijama

I DOK se svijet oko njega mijenjao, Kim Jong-Il zadržao je kontrolu i čvrsto vladao te ostatak svijeta držao u neizvjesnosti zbog svog programa nuklearnog naoružanja.

Naslijedivši moć od svog oca, zemlju je vodio kroz vremena devastirajuće gladi, istovremeno frustrirajući SAD i ostale svjetske moćnice svojim nestalnim pristupom pregovorima o napuštanju nuklearnog programa u zamjenu za hranu i ostalu pomoć., piše agencija AP.

Njegovu smrt nakon 17 godina vladavine danas je iz glavnog grada Pyongyanga objavila sjevernokorejska državna televizija. Vjerovalo se kako je "Dragi Vođa", koji je imao veliku strast za cigarama, konjakom i gurmanskom kuhinjom, patio od dijabetesa i bolesti srca, a preminuo je s navršenih 69 godina.

Sjeverna Koreja pripremala je Kim Jongovog trećeg i najmlađeg sina da od svog oca preuzme vladavinu nad osiromašenom zemljom koja vodeću obitelj uvelike podržava i slavi s intenzivnim kultom ličnosti.

Diktatorova dugogodišnja utrka za proizvodnjom nuklearnog oružja i opetovane prijetnje susjednoj Južnoj Koreji  i SAD-u od prouzročile su strah od izbijanja rata, ili od toga da bi Sjeverna Koreja oružjem za masovno uništenje mogla opskrbiti terorističke pokrete.

Vojska Južne Koreje je nakon vijesti o smrti Kim Jonga stavljena pod uzbunu, a južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak sazvao je sastanak državnog sigurnosnog vijeća. Korejski poluotok tehnički se i dalje nalazi u ratnom stanju, i to više od 50 godina nakon što je oružani konflikt ere Hladnog rata završio primirjem.

Otac ga za preuzimanje vlasti pripremao 20 godina

Vjeruje se kako je sjevernokorejski diktator 2008. pretrpio moždani udar, no na fotografijama i video snimkama s nedavnih službenih putovanja u Kinu i Rusiju je djelovao izrazito vitalnim i činilo se kako se potpuno oporavio, te da ga bolest nije spriječila u obavljanju službenih dužnosti.


Kim Jong-Il vlast je naslijedio 1994. godine nakon smrti oca Kim Il-Sunga. Za preuzimanje vodstva nad tom komunističkom zemljom, koju je osnovao njegov otac nekadašnji gerilac, a zatim političar, Kim Jong je pripreman 20 godina. On je u rujnu 2010. godine svog trećeg sina, Kim Jong-Una, koji je u kasnim dvadesetim godinama, postavio na visoke državne položaje te ga predstavio kao svojeg nasljednika, pa će se kako izgleda dinastija nastaviti.

Unatoč nasljedniku, nakon smrti najstarijeg Kima među promatračima stanja u Sjevernoj Koreji pojavio se strah zbog moguće borbe za moći ili eventualne nuklearne nestabilnosti.

Prema legendi nebo su na dan rođenja "Dragog Vođe" ukrasile dvije duge

Kada je Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja svijeta u pitanju, raspoloživo je samo par čvrstih činjenica, a o čovjeku kojeg je narod od milja zvao "Dragim Vođom" mnogo toga nije jasno.

Prema legendi on je navodno rođen na Mount Paektu, jednoj od najdražih korejskih lokacija, i to 1942. godine, a njegovo rođenje nebesa su ukrasila s dvije duge i sjajnom novom zvijezdom. No, prema sovjetskim podacima, on je rođen u Sibiru 1941. godine.


Njegovo otac Kim Sung, koji se iz baze u Rusiji godinama za neovisnost borio protiv korejskog kolonijalnog vođe Japana, nakon poraza Japana u Drugom svjetskom ratu i povratka u Koreju 1945. godine, uzdigao se kao novi komunistički vođa.

Kako je korejski otok bio podijeljen između sovjetski-administriranog sjevera i juga koji je bio pod američkom upravom, Kim Sung je 1948. postao prvi vođa Sjeverne Koreje, a vlast nad Južnom Korejom preuzeo je prvi predsjednik Syngman Rhee.

Vojska na prvom jestu, unatoč gladovanju naroda

Sjever je Jug napao 1950. pokrenuvši tako rat koji je trajao tri godine i u kojem je poginulo na milijune civila, a poluotok je ostao razdijeljen "Demilitariziranom zonom", koja je i dan danas najjače utvrđena na svijetu.

Kada ga je otac proglasio nasljednikom, Kim Jong-Il imao je 33 godine. Čak i prije nego je preuzeo vodstvo, postojale su naznake kako će održati, a možda i nadvladati očevu strogu kontrolu.

Preuzeo je vodstvo nad Radničkom strankom, postao čelnik Državne obrambene komisije i preuzeo zapovjedništvo nad vojskom, no njegov otac ostao je "vječni predsjednik". Održao je obećanje svom prethodniku i stavio vojsku na prvo mjesto, te je unatoč gladovanju stanovništva za vojne svrhe izdvajao većinu državnog budžeta i tako izgradio petu najveću vojsku na svijetu.

Zbog gladi sve je veći broj prebjeglih u Kinu

Njegove ambicije dovele su do razvitka arsenala nuklearnog oružja, a prvo testiranje atomskog oružja Sjeverna je Koreja izvela 2006. godine. Sljedeće testiranje koje je uzrokovalo sankcije od strane UN-a proveden je 2009.


Takve ambicije prouzročile su uzbunu, a regionalni vođe poticali su pregovore o napuštanju nuklearnog programa u zamjenu za hranu i ostalu pomoć, Sjeverna Koreja taj je dogovor potpisala 2007. godine, i par mjeseci kasnije počela ispunjavati svoje obveze.

No, proces odustajanja od nuklearnog naoružanja se i dalje odugovlači, a zbog dugogodišnjih sankcija narod je sve gladniji te je broj prebjeglih u Kinu sve je veći.

Rijetko putovao jer se bojao letenja?

Kako piše AP, Kim Jong bio je enigmatski vođa, no emigranti ga opisuju kao vrlo elokventnog i neumornog govornika, a osnovu njegove podrške činila je vojska. Navodno je imao puno interesa, uključujući onaj za profesionalnu košarku, automobile i strane filmove. Navodno je sam producirao i nekoliko sjevernokorejskih filmova, uglavnom povijesne epove s ideološkom tematikom.

Rijetko je putovao u inozemstvo, a i kada je to je uglavnom činio vlakom, zbog navodnog straha od letenja. Njegov bračni status nikad nije bio razjašnjen, no vjeruje se kako se Kim jong jednom oženio, a navodno je imao još najmanje tri životne družice, i najmanje troje sinova sa dvije žene, a treća mu je rodila kćer.

njegov najstariji sin, 38-godišnji Kim Jong-Nam izgubio je očevu sklonost kada je 2001. godine pokušao ući u Japan s lažnom putovnicom. Majka mlađih sinova navodno je preminula prije nekoliko godina.

Samo vrijeme će pokazati kako će se situacija razvijati, hoće li Kim Jong-In uistinu dobiti naklonost vojske i preuzeti vlast nad Sjevernom Korejom, a tada će se razjasniti i daljnje sjevernokorejske nuklearne ambicije.

Pročitajte više