Kim Jong-un je proslavio okrugli rođendan. Možda

Foto: EPA

Nagađa se da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un jučer proslavio 40. rođendan. Međutim, to se ne može reći s punom sigurnošću jer čelnik tajanstvene države zapravo nikada nije otkrio datum svog rođendana, ostavljajući analitičarima koji se bave Sjevernom Korejom da sami odgonetnu kada je on rođen. 

Ako su nagađanja točna, Kim je proslavio okrugli rođendan i ušao u peto desetljeće života. Jučer su objavljene službene slike njega i njegove kćeri u posjetu farmi pilića. Skroman dan u oštroj je suprotnosti s onima njegovih prethodnika. Rođendani njegova oca Kim Jong-ila i djeda Kim Il-sunga - velike, nacionalne proslave tijekom njihova vremena na vlasti - još uvijek se obilježavaju sve do danas.

Nije poznato zašto je točan datum rođendana aktualnog vođe, za koji se pretpostavlja da je 8. siječnja, ostala tajna. Sjevernokorejski dužnosnici su zahvalili tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na njegovim rođendanskim željama još u siječnju 2020., ali nisu precizirali točan datum, piše BBC.

Kimova majka navodno rođena u Japanu

Dodatni dokazi o datumu pojavili su se prije šest godina kada je umirovljeni američki košarkaš Dennis Rodman pjevao sretan rođendan Kim Jong-unu pred više tisuća ljudi. Gilsup Kwak, voditelj One Korea Centera, web stranice specijalizirane za pitanja Sjeverne Koreje, navodi niz razloga za šutnju.

Kimova majka Ko Yong-hui je navodno rođena u Japanu. U sjevernokorejskom društvu još uvijek postoji široko rasprostranjeno nepovjerenje prema Japanu, koji je kolonizirao regiju između 1910. i 1945. Povezanost vođine majke s Japanom bi mogla potkopati tvrdnje o krvnoj lozi Kim Jong-una, zbog čega je ta informacija dosad bila gurnuta pod tepih. 

Preveliko slavlje moglo bi izazvati neželjenu pozornost. "Ahilova peta Kim Jong Una je istina o njegovom rođenju", objasnio je Gilsup. Međutim, mogla bi postojati brojna druga objašnjenja, kaže on, uključujući uvjerenje "da je idoliziranje njegovih predaka i obitelji dovoljno" i želju da "promiče svoj imidž skromnog vođe".

Drugi sugeriraju da su njegove godine problem. Analitičari kažu da stariji pripadnici sjevernokorejske vladajuće elite smatraju da je on još uvijek premlad, iako je primjetno da je očev rođendan postao službeni praznik one godine kada je napunio 40 godina.

Pročitajte više