Povijesni potez Kima, prekida veze s Južnom Korejom. "Oni su glavni neprijatelj"

Foto: EPA

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da njegova zemlja više neće težiti pomirenju s Južnom Korejom i pozvao na promjenu ustava kako bi se eliminirala ideja zajedničke državnosti između ratom podijeljenih zemalja, objavili su državni mediji, a piše Associated Press.

Povijesni korak prema odbacivanju desetljećima duge težnje za miroljubivim ujedinjenjem, koja se temeljila na osjećaju nacionalne homogenosti koju dijele obje Koreje, dolazi usred pojačanih napetosti i novih vojnih vježbi Sjeverne Koreje.

Neki analitičari tvrde da je Kimov cilj oslabjeti utjecaj Južne Koreje u regionalnim sigurnosnim pitanjima te direktno komunicirati oko nuklearnih pitanja s SAD-om. Neslaganja Sjeverne Koreje i SAD-a produbila su se nakon povećane aktivnosti Sjeverne Koreje oko nuklearnog naoružavanja, na što je Amerika uzvratila uvođenjem novih sankcija.

Ovi potezi Sjeverne Koreje dolaze u trenutku kada Kim aktivno jača svoje partnerstvo s Moskvom i Pekingom, pokušavajući izaći iz diplomatske izolacije te s Rusijom i Kinom sudjelovati u politici nasuprot onoj u Washingtonu.

Prekidi veza s Južnom Korejom, jačanje suradnje s Kinom i Rusijom

Tijekom svog govora Kim je okrivio Južnu Koreju i Sjedinjene Države za podizanje napetosti u regiji, navodeći njihove zajedničke vojne vježbe, raspoređivanje američkih strateških vojnih sredstava i trilateralnu sigurnosnu suradnju s Japanom kao pretvaranje Korejskog poluotoka u zonu rizika za opasnost od rata.

Kim je rekao da je za njih postalo nemoguće težiti pomirenju i mirnom ponovnom ujedinjenju s južnim susjedima, koje je opisao kao "marionete stranih sila" koje su opsjednute sukobima.

Pozvao je vrhovnu skupštinu da pristupi promjeni ustava Sjeverne Koreje kako bi Južnu Koreju definirali kao "primarnog i nepromjenjivog glavnog neprijatelja". U novom bi ustavu trebalo stajati i da će Sjeverna Koreja težiti "okupaciji i vraćanju" Južne Koreje kao dijela teritorija Sjevera ako izbije još jedan rat na Korejskom poluotoku, rekao je Kim.

Dodao je da je "konačni zaključak izvučen iz gorke povijesti međukorejskih odnosa taj da ne možemo zajedno ići putem nacionalne obnove i ponovnog ujedinjenja".

Ukidanje agencija koje vode dijalog o odnosima dviju država

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je da Kimovi komentari pokazuju "antinacionalnu i antipovijesnu" prirodu vlade u Pjongjangu. Yoon je rekao da Jug održava čvrstu obrambenu spremnost i da će "oštro" kazniti Sjever ako ga isprovocira.

"Lažna mirovna taktika koja nam je prijetila da biramo između ‘rata’ i ‘mira’ više ne funkcionira", rekao je Yoon.

Kim je u svom govoru ponovio da Sjever nema namjeru jednostrano započeti rat, ali ga nema namjeru ni izbjeći. Navodeći rast nuklearnog vojnog programa, rekao je da bi nuklearni sukob na Korejskom poluotoku okončao postojanje Južne Koreje i donio "nezamislivu katastrofu i poraz Sjedinjenim Državama".

Sjevernokorejska skupština također je objavila da će vlada Sjeverne Koreje poduzeti "praktične mjere" za provedbu odluke o ukidanju agencija koje vode dijalog i suradnju s Južnom Korejom. Nacionalni odbor za mirno ponovno ujedinjenje glavna je agencija Sjeverne Koreje koja se bavi međukorejskim poslovima od svog osnutka 1961. godine.

Nacionalni ured za gospodarsku suradnju i Međunarodna turistička uprava bili su uspostavljeni za upravljanje zajedničkim gospodarskim i turističkim projektima između dviju Koreja tijekom kratkog razdoblja pomirenja 2000-tih.

Zabrinutost zbog zbližavanja s Moskvom i Pekingom

Takvi projekti su godinama na čekanju jer su se odnosi između suparnika pogoršavali zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

Kim je pak obećao proširiti svoj nuklearni arsenal i prekinuti gotovo svu suradnju s Jugom. Ubrzao je proces naoružanja od 2022., koristeći nepažnju koju je stvorio ruski rat protiv Ukrajine, a kako bi proširio vojne i nuklearne sposobnosti.

Također postoji sve veća međunarodna zabrinutost zbog sporazuma o suradnji u naoružanju između Sjeverne Koreje i Rusije. Sjedinjene Države i Južna Koreja uvjerene su da je Sjeverna Koreja Rusiji opskrbila oružje, uključujući topništvo i projektile, kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini.

Pročitajte više