Kim Jong-un zbog nestanka metaka zatvorio cijeli grad. Vojska traga od kuće do kuće

Foto: EPA

SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong-un je naredio zatvaranje grada Hyesana na sjeveru zemlje nakon što je tijekom nedavnog vojnog povlačenja otkriven nestanak 653 metka, potvrdili su izvori za Radio Free Asia (RFA). Službe tragaju od kuće do kuće kako bi se pronašlo streljivo u gradu koji ima oko 200.000 stanovnika. 

"Grad će... ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metka", kazao je stanovnik sjeverne pokrajine Ryanggang, u kojoj se nalazi Hyesan, korejskoj službi RFA pod uvjetom anonimnosti. Nestanak streljiva je uočen 7. ožujka, kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici s Kinom, prenosi Euro Weekly News.

Policija i vojska pretražuju kuću po kuću

Vojnici su ondje bili stacionirani od 2020. godine kako bi proveli odluku o zatvaranju granice tijekom pandemije koronavirusa. Vojnici isprva nisu prijavili nestanak metaka, nego su ih sami pokušali pronaći. "Ali kada nisu mogli pronaći nestale metke, obavijestili su stanovnike i započeli rigoroznu potragu", ispričao je stanovnik Ryangganga.

Dodao je kako su policija i vojska zatvorili grad i pretražuju kuću po kuću. "Oni koji su vidjeli ili pokupili bilo koji broj metaka dužni su to prijaviti što je prije moguće. Oni koji ne prijave pronađene metke mogli bi biti kažnjeni. Nema tragova ni nakon što je prošlo 10 dana od početka ove istrage", objasnio je. 

Stanovnici su zabrinuti da će vlasti kažnjavati nasumično

"Ministarstvo državne sigurnosti, Vojno sigurnosno zapovjedništvo Korejske narodne armije i Ministarstvo socijalne sigurnosti izdali su posebno oštro upozorenje protiv 'pljačke, nezakonitog posjedovanja ili odlaganja oružja, streljiva i opreme za borbenu tehnologiju' kako je navedeno u kaznenom zakonu, članak 78", poručio je dužnosnik. 

"Prema tom zakonu, osoba koja neovlašteno posjeduje ili prenosi vatreno oružje, streljivo ili oružje kaznit će se popravnim radom dulje od tri godine", rekao je. Stanovnici su zabrinuti da će vlasti, ako ne bude otkriveno streljivo, nasumično kazniti nekoga tko bi mogao biti potpuno nevin. 

Pročitajte više