Kina i Južna Koreja o rješenju nuklearne krize s Pjongjangom

KINA i Južna Koreja u ponedjeljak su najavile da će pojačati napore za pronalaženje diplomatskog rješenja krize vezane uz sjevernokorejski nuklearani program.

Kineski predsjednik Hu Jintao i njegov gost, južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun ocijenili su nakon razgovora u Pekingu da je važno zadržati diplomatski zamah kako bi Korejski polutok ostao miran, stabilan i bez nuklearnog oružja.

"Predsjednik Hu Jintao i ja složili smo se da poduzmemo napore za skori nastavak izravnih pregovora između zainteresiranih strana u sjevernokorejskom nuklearnom pitanju", rekao je Roh odajući priznanje Kini za napore da se mirnim putem riješi osmomjesečna kriza oko nuklearnog programa Pjongjanga.

No dvojica čelnika nisu spomenula vrijeme održavanja ili format budućih pregovora koji bi trebali slijediti nakon inicijalnog travanjskog sastanka Kine, Sjeverne Koreje i SAD-a.

Washington vrši pritisak da se u buduće pregovore uključe i Japan i Južna Koreja dok Pjongjang želi pregovarati samo sa SAD-om.

"Kina se protivi nuklearnom oružju na Korejskom poluotoku, no ako se diplomatski želi riješiti kriza treba voditi računa i o brizi Pjongajnga za sigurnost", rekao je kineski predsjednik.

Peking, po njegovim riječima, aktivno podržava diplomatske napore da se obuzdaju nuklearne ambicije Pjongjanga, pri čemu koristi brojne kanale starog savezništva da bi spriječio pogoršanje situacije.

Zabrinut mogućnošću da pogoršanje dovede do jednostranih poteza Peking je uputio visoke diplomate u Washinton i Moskvu i pojačao kontakte sa Pjongjangom, kažu zapadni diplomati u Pekingu.

Drugi nuklearni spor sa Sjevernom Korejom u posljednjem desetljeću izbio je u listopadu 2002. kada su američki dužnosnici rekli da je Pjongjang priznao vođenje tajnog programa izrade nuklearnog oružja. Sjeverna Koreja od tada je istupila iz Sporazuma o neširenju oružja za masovno uništenje, objavila da ima atomsku bombu i zaprijetila izradom novih.

Roh Moo Hyun boravi u prvom službenom posjetu Kini od svoje inauguracije u veljači ove godine. Dvojica predsjednika nazočila su svečanom potpisivanju više bilateralnih sporazuma o gospodarskoj, trgovinskoj i pravosudnoj suradnji.

U četvorodnevni posjet Kini u pratnji Roha doputovali su predstavnici 30 najvećih južnokorejskih kompanija.

Vrijednost trgovinske razmjene između dviju zemalja prošle je godine dosegla 44 milijarde dolara, a Kina je na prvome mjestu po izravnim ulaganjima korejskih tvrtki koja su 2002. iznosila 1.7 miljardi dolara.

Pročitajte više