Kina i Rusija pozivaju Sj.koreju i SAD na normalizaciju odnosa

NAJBLIŽI saveznici Sjeverne Koreje, Rusija i Kina, pozvale su u ponedjeljak Pyongyang i Washington na normalizaciju diplomatskih odnosa istaknuvši da bi Korejski poluotok trebao ostati slobodan od nuklearnog oružja.

U zajedničkoj izjavi koju su nakon sastanka objavili ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Jiang Zemin izrtažava se snažna potpora daljnjem popuštanju napetosti između Sjeverne i Južne Koreje i obnova veza između Pyongyanga i Tokija.

´Strane smatraju važnim za sudbinu svijeta i sifgurnost Sjeveroistočne Azije da se očuva status Korejskog poluotoka kao nenuklearne zone i režim neširenja oružja za masovno uništenje´, kaže se u izjavi.

´U tom kontekstu oni izražavaju iznimnu važnost normalizacije odnosa između Sjedinjenih Država i Sj. Koreje na temelju stalnog nadgledanja ranije postignutih sporazuma, uključujući okvirni sporazum iz 1994. i konstuktivni dijalog u interesu rješavanja međusobnih zabrinutosti´, kaže se u izjavi.

Prema sporazumu iz 1994. Sj. Koreja obvezala se zaustaviti planove o razvoju nuklearnog naoružanja, no Pyongyang je iznenadio svijet kada je u listopadu priznao da raspolaže s programom nuklearnog naoružanja.

Pročitajte više