KORONAVIRUS

Kina je još u siječnju naručila stotine milijuna maski. Sad ih drugi traže od Kine

Foto: EPA

KINA je prije dva mjeseca, dok je golema većina potvrđenih slučajeva koronavirusa bila koncentrirana u Kini, a ukupan broj bio neusporedivo manji nego danas, naručila iz Turske čak 200 milijuna zaštitnih maski. 

"Ovo je iznenađujuće jer Kina je jedan od najvećih proizvođača maski na svijetu. Turska proizvodi ukupno 150 milijuna maski godišnje. Ali oni su htjeli 200 milijuna maski za lice", rekao je tada Fatih Arpaci, suvlasnik jedne turske medicinske tvrtke za tursku novinsku agenciju Anadolu. 

Kina je u to vrijeme, unatoč najvećim kapacitetima za proizvodnju zaštitnih maski na svijetu, i sama patila od nestašice te ih je pokušavala nabaviti gdje god je mogla. 

Danas je situacija dijametralno suprotna. Francuska je tako prošle subote naručila čak milijardu maski iz Kine. Francuska je, naravno, sad jedno od novih žarišta pandemije, uz Italiju, Španjolsku, Veliku Britaniju i SAD, dok je Kina u međuvremenu uspjela zaustaviti širenje koronavirusa, barem zasad.

Prva pošiljka od 100 tona medicinske opreme, uključujući 15 milijuna maski, dopremljena je avionima u petak i nedjelju u Pariz. 

Polovica svjetske proizvodnje maski odvija se u Kini

Čak polovica svjetske proizvodnje maski odvijala se u Kini prije ove pandemije, piše New York Times. Njihova proizvodnja se u međuvremenu povećala čak 12 puta, ali Kina sada zadržava većinu svog inventara za domaće potrebe. 

Ne može je se za to posebno kriviti - epidemija, kako nas upozoravaju znanstvenici koji su modelirali njen tijek, vjerojatno će ponovo buknuti nakon što se drakonske mjere karantene i socijalnog distanciranja ukinu.

Usto, za razliku od većine zapadnih zemalja gdje se nošenje maski ne preporučuje zdravim osobama - što i dalje ne preporučuje ni Svjetska zdravstvena organizacija - u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama nošenje maski je postalo obavezno za sve koji izlaze vani. Slučajno ili ne, gotovo sve ove zemlje u međuvremenu su suzbile epidemiju.

>>Uvjeravaju nas da su maske beskorisne ako nismo zaraženi. Što o tome kaže znanost?

No Peter Navarro, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za industriju i trgovinu, u veljači se požalio da je Kina u biti preuzela tvornice koje proizvode maske za SAD. "Peking je praktički nacionalizirao našu tvrtku 3M", upozorio je. 3M je na to odgovorio da se većina maski proizvedena u njihovoj tvornici u Šangaju ionako prodavala unutar Kine i prije pandemije, ali je odbila komentirati kad će se normalni izvoz iz Kine nastaviti. 

Kina pak tvrdi da nikad nije izdala zabranu izvoza maski te naglašava da je voljna surađivati i dijeliti maske s drugim pogođenim zemljama. 

>>Ne, nećemo se vratiti u normalu

U međuvremenu, i druge zemlje pokušavaju povećati proizvodnju, pa tako američka tvrtka Prestige Ameritech planira povećati kapacitet na milijun maski dnevno, dok im je prije pandemije bio 250 tisuća.

Ipak, Kina je u protekla 2-3 tjedna počela sve više izvoziti maske. Kako je njihov kapacitet narastao, interna potražnja se smanjila, a potražnja iz inozemstva nezaustavljivo rasla, zajedno s brojem zaraženih u Europi, Sjevernoj Americi i drugim krajevima svijeta.

EU u siječnju slala pomoć Kini, sad Kina šalje pomoć Italiji

A Kina je onda krenula i s velikom kampanjom donacija maski i druge medicinske opreme najteže pogođenim zemljama. Italiji su, prema izvještajima, donirali zalihe koje uključuju 1,8 milijuna maski, kao i ventilatore, monitore i defibrilatore. Pošiljku koja je došla avionom China Eastern Airlinesa iz Šangaja pratio je i tim od devet liječnika specijalista koji su sudjelovali u "bitci za Wuhan", odnosno pomogli suzbiti tamošnju epidemiju.

Podsjetimo, samo dva mjeseca ranije EU je bila ta koja je slala pomoć Kini. Na to je podsjetila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Kina će nas opskrbiti s 2 milijuna kirurških maski, 200 tisuća N95 maski (s filterom) i 500 tisuća testova. U siječnju, EU je pomogla Kini doniranjem nekih 50 tona opreme. Danas smo zahvalni za kinesku pomoć", rekla je 18. ožujka.

Kineski milijarder i osnivač Alibaba grupe, Jack Ma, donirao je također milijun maski i 500 tisuća testova na koronavirus SAD-u. Prije toga je donirao i pola milijuna maski talijanskom Crvenom križu, uz stihove čuvene talijanske arije Nessun Dorma na paketima. 

I Hrvatska je iz Kine nabavila više od 20 tona zaštitnih maski, zaštitnih odijela i zaštitnih naočala koja je prošli tjedan dopremljena u dva teretna aviona iz Šangaja. 

>>Šalju li Kinezi i Rusi beskorisnu pomoć širom Europe?

S druge strane, pojavili su se i izvještaji o defektnim kineskim testovima, koje su Španjolska i Češka naručile od kineske tvrtke Bioeasy, i maskama koje je Nizozemska naručila iz Kine, a potom povukla iz opticaja nakon inspekcije. Odluka o povlačenju odnosi se na 600 tisuća komada maski tipa FFP2 koje su već poslane u bolnice diljem zemlje, od ukupno 1.3 milijuna koliko je kupljeno od kineskog proizvođača. 

Kineske državne novine na engleskom jeziku Global Times i same su kritizirale kineske privatne tvrtke koje proizvode maske upitne kvalitete, pozivajući da se "tvrtke koje stavljaju profit iznad socijalne odgovornosti... moraju oštro kazniti ili procesuirati, ako defekti u kvaliteti zaista postoje."

U međuvremenu, usko grlo s izvozom dovoljne količine maski i medicinske opreme iz Kine nije samo proizvodnja, već i nedostatak zračnog prijevoza zbog zabrane ili ograničenja zračnog prometa. Sve ovo potiče zapadne tvrtke i vlade da sve više preispituju svoj odnos s Kinom, piše Bloomberg.

Zračni prijevoz kao usko grlo opskrbe

Michael Einhorn, direktor tvrtke Dealmed-Park Surgical iz New Yorka, požalio se za ovaj portal da medicinska oprema koju su naručili sjedi u kineskim skladištima po tjedan dana i više prije nego je se konačno ukrca u avion. Dodaje da su njegovi kineski partneri počeli povećavati proizvodnju tek u posljednja dva tjedna, kad su se tvornice ponovo počele otvarati nakon masovne karantene. Njegova tvrtka plaća i do 4 tisuće dolara za malenu paletu na komercijalnim teretnim avionima.

"Imamo velike zdravstvene sustave koji nas zovu, očajno im trebaju zalihe, a mi im moramo reći da će morati dugo čekati. To doprinosi panici", kaže Einhorn.

Kapacitet zračnog prijevoza tereta pao je za 40% ove veljače u odnosu na prošlu, navode iz FedExa. 

SAD angažira i diplomate da dogovaraju uvoz medicinske opreme

SAD je angažirao čak i vlastite diplomate da lobiraju za uvoz prijeko potrebnih maski i druge zaštitne opreme te respiratora. Tako je dužnosnik američkog State Departmenta, kako piše Foreign Policy, zatražio od američkih veleposlanstava i konzulata diljem Europe i Azije angažman u dogovaranju nabave ovih proizvoda zbog "kritične situacije i prijeko potrebnih količina zaštitne opreme u stotinama milijuna maski te respiratora u stotinama tisuća komada".

Nažalost, postalo je jasno da su i EU i SAD, iako su od siječnja imale dovoljno vremena da se pripreme za ono što ih čeka, propustile nabaviti ili organizirati proizvodnju maski i druge zaštitne opreme na vrijeme. Ključan faktor je ovdje, naravno, i koncentracija svjetske proizvodnje u Kini, što je model koji funkcionira u "normalnim" vremenima, ali u vrijeme globalne zdravstvene krize dovodi do nepredviđenih, a tragičnih posljedica.

Tim posljedicama svjedočimo od Italije do SAD-a, gdje liječnici i drugo medicinsko osoblje nemaju dovoljno zaštitne opreme, testova i respiratora. Neke bolnice u SAD-u prisiljene su doslovno moliti za donacije maski.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više