Kina kaže annanu rezultati razgovora s Korejom ohrabrujući

Visoki kineski diplomat obavijestio je glavnog tajnika Ujedinjenih naroda o "ohrabrujućim rezultatima" nedavnog posjeta kineskog posebnog izaslanika Sjevernoj Koreji u nastojanju da se mirno riješi spor nastao odlukom Pyongyanga da proizvede nuklearno oružje, rekao je u petak u New Yorku glasnogovornik UNa.

Kineski veleposlanik Zhang Yishan susreo se u četvrtak s Annanom koji je pohvalio nastojanja Kine da ohrabri diplomatsko rješenje spora i rekao kako očekuje skoro nastavljanje pekinških razgovora o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje.

Postoji sličnost u pristupu između Ujedinjenih naroda i Kine koje žele Korejski polutok slobodan od nuklearnog oružja i miroljubivo rješenje spora, kazao je glasnogovornik.

Američki dužnosnici su nedavno rekli kako su ih sjevernokorejski diplomati obavijestili da je Sjeverna Koreja dovršila preradu istrošenog nuklearnog goriva u plutonij i da sada može proizvoditi nuklearne bombe.

Sjedinjene Države žele riješiti sjevernokorejski nuklearni spor multilateralnim diplomatskim naporom zajedno s Kinom, Južnom Korejom i Japanom, dok Pyongyang traži bilateralne razgovore s Washingtonom.

(Hina) sl rb

Pročitajte više