Kina muku muči s ekspanzijom sifilisa



KINA je posljednjih godina suočena sa dramatičnom epidemijom sifilisa, kao posljedicom brzog razvoja društva i rasta životnog standarda njezinih građana, tvrde američki stručnjaci u istraživanju objavljenom u Novom engleskom medicinskom časopisu.

Sifilis je danas jedna od najčešće prijavljivanih zaraznih bolesti u drugom po veličini kineskom gradu Šangaju, a u čitavoj Kini njime je zaraženo 20 osoba od 100.000 stanovnika, tvrdi se u istraživanju i dodaje kako se uzrok toj pošasti može naći u činjenici da u Kini danas živi veliki broj radnika iz drugih zemalja, ali i osoba sa sve većim primanjima, koji potenciraju brzi rast komercijalne seks industrije i prostitucije.



Glavni prijenosnici zaraze su prostitutke te homoseksualni i  biseksualni muškarci, od kojih je gotovo trećina oženjenih, što predstavlja dodatnu opasnost za širenje bakterijske infekcije među osobama koje ne spadaju u rizičnu skupinu.

Zbog sve liberalnijeg seksualnog ponašanja ugrožene su i trudnice, pa se posljednjih godina rađa sve više novorođenčadi sa simptomima sifilisa koji su se zarazili od svojih majki. Tijekom 2008. godine, kazuju podaci izneseni u istraživanju, svakoga se sata u Kini rađala najmanje jedna beba zaražena kongenitalnim sifilisom.

Sifilis je bakterijski uzrokovana bolest koja se može uspješno liječiti antibioticima ukoliko se na vrijeme otkrije, no ako prijeđe u kronični stadij izaziva paralizu, sljepoću i smrt. Zanimljivo je da je zarazni sifilis u Kini potpuno iskorijenjen 50-ih godina prošloga stoljeća aktivnom zdravstvenom politikom tadašnjih vlasti koja je uključivala liječenje zaraženih antibioticima i zatvaranje bordela, no s porastom standarda i većom otvorenošću Kine prema ostatku svijeta stigle su i negativne posljedice društvenog i socijalnog napretka.    

Pročitajte više