Kina osuđuje "suludu" američku ideju, prijeti vojnim sukobom

Foto: Screenshot Youtube

KINESKI državni mediji osudili su "suludu" ideju američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da Pekingu zabrani pristup otocima u Južnokineskom moru upozoravajući da bi to moglo izazvati "vojni sukob".

Peking polaže pravo na veći dio Južnokineskog mora, ali obalne države (Filipini, Vijetnam, Brunej, Malezija) imaju pretenzije i kontroliraju nekoliko otočića u toj prostranoj zoni.

Jasan signal Kini


Kako bi potvrdila svoj suverenitet, Kina kao i druge susjedne zemlje, nanose zemlju radi povećanja otočića koje kontrolira. Peking ondje gradi luke, svjetionike, piste za slijetanje i vojnu infrastrukturu, tvrde Washington i vojni stručnjaci.

"Morat ćemo poslati jasan signal Kini dajući joj do znanja da gradnja na osporavanim otocima mora prestati te da joj pristup otocima neće biti dopušten", kazao je u srijedu Rex Tillerson u govoru pred senatskim odborom za vanjske poslove koji mora potvrditi njegovo imenovanje.

Ako Tillerson ostvari svoje prijetnje "to bi moglo dovesti do razornog sukoba između Kine i SAD-a", piše službeni dnevnik China Daily.

Mogući vojni sukob?


"Osim u slučaju da Washington namjerava voditi rat velikih razmjera u Južnokineskom moru, svaki drugi korak prema sprečavanju kineskog pristupa otocima bio bi sulud", ocijenio je list Global Times.

"Ako Trumpova diplomatska ekipa uređuje buduće kinesko-američke odnose kao sada, obje strane moraju se pripremiti na vojni sukob", dodaje.

Službena reakcija Pekinga u četvrtak je bila umjerena. "Stanje u Južnokineskom moru se smirilo. Nadamo se da će zemlje izvan regije poštivati konsenzus koji to smirivanje donosi u interesu čitavog svijeta", rekao je Lu Kang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte više