Kina poziva EU na skidanje zabrane prodaje kineskog oružja

KINA je u ponedjeljak pozvala EU da ukine zabranu na prodaju oružja nametnutu nakon 1989. godine i masakra prodemokratski orijentiranih prosvjednika na trgu Tiananmen.

EU bi trebala "ukloniti barijere za veću bilateralnu suradnju na području obrambene industrije i tehnologije", objavila je Kina u svom prvom strateškom dokumentu o odnosima s Unijom.

Kina i EU bi trebale zadržati vojnu razmjenu na visokoj razini, razvijati mehanizme za stratešku suradnju i proširiti razmjenu vojnih stručnjaka, dodaje se u dokumentu.

Dokument postavlja okvire za petogodišnju strategiju u suradnji s EU "na političkom, ekonomskom, znanstvenom, kulturnom i ostalim poljima". Kako se ističe, dvije strane imaju zajednička stajališta u traženju veće uloge UN-a u globalnim poslovima i borbi protiv terorizma.

Kina želi razvijati bilateralnu trgovinu i ulaganja, posebice na područjima poput poljoprivrede, zaštite okoliša, informacijske tehnologije, energije i transporta, dodaje se u dokumentu.

No, Kina također traži od EU-a da ne razvija političke veze s Tajvanom te ističe da želi da Unija "razvije razumijevanje prema Tibetu".

Pročitajte više