Kina se priprema za Olimpijske igre

DOK SE u Grčkoj užurbano obavljaju posljednje pripreme za Olimpijske igre 2004., nekoliko tisuća kilometara istočnije, brojna gradilišta po Pekingu otkrivaju da će glavni kineski grad biti domaćin idućih igara Olimpijade.

Zemlja, o čijem ubrzanom ukupnom razvoju govori i to da je po potrošnji cementa danas prva na svijetu, a po potrošnji čelika treća, intenzivno priprema Peking za veliki sportski događaj. Cesta od zračne luke do grada postala je autocesta, oko grada se podižu novi prometni prsteni, a na zapadnom prilazu gradu priprema se teren za novi stadion i prateće sportske objekte.

Proteklog mjeseca je pokrenut i program proširenja aerodroma vrijedan 2,3 milijarde američkih dolara, kojim će se putnički promet u glavnome kineskom gradu povećati na 60 milijuna putnika godišnje.

Trenutačno pekinška zračna luka može prihvatiti 35 milijuna putnika godišnje.

Kina je, u okviru priprema za Olimpijske igre 2008., izradila ukupno 387 projekata koji obuhvaćaju sva područja - od građevinarstva, preko zaštite okoliša do turizma i kulture.

Projekti su otvoreni za domaće i za inozemne investitore.

Procjenjuje se da će ukupna ulaganja u Pekingu u iduće četiri godine dostići 180 milijardi američkih dolara, uključujući oko 34 milijarde dolara vrijedne projekte izravno vezane uz Olimpijske igre.

Najveće investicije bit će gradnja sportskih i smještajnih objekata za potrebe Olimpijade, poboljšanje gradske infrastrukture, poput gradnje tri nove linije podzemne željeznice, kao i poboljšanje uslužnih djelatnosti, te gradnja satelitskih naselja. Peking namjerava, naime, iskoristiti Olimpijske igre kako bi se povećala i ubrzala ulaganja u rubne dijelove grada i time ostvario ravnomjerniji razvoj čitave metropole.

Peking sada ima otprilike 14 milijuna stanovnika, a može primiti više milijuna turista, jer već sada ima više od 400 hotela s 84.000 soba.

U najužem središtu grada hoteli se nižu jedan do drugoga, a mnogi već sagrađeni nadograđuju se. Tako je jedan od najstarijih hotela, "Peking hotel", dobio već tri "nasljednika" koji se u nizu protežu na gotovo pola kilometra, duž glavne prometnice kroz grad.

Kineska očekivanja su da će Olimpijske igre ostvariti porast potrošnje od 12 milijardi američkih dolara, a stručnjaci procjenjuju da je porastu potrošnje za 14,5 posto u 2003. godini, u odnosu na 2002., uvelike pridonio predstojeći sportski događaj.

Iako bi se maskota Igara trebala izabrati u lipnju ove godine, turisti već danas u robnim kućama u glavnoj trgovačkoj ulici mogu kupovati suvenire s logom "Beijing 2008."

Kineska vlada je osnovala i posebnu agenciju koja će servisirati strane investitore, zainteresirane za projekte vezane uz Olimpijadu. Nekoliko velikih svjetskih kompanija već je osvojilo velike projekte, pa će tako nizozemski Naco i britanski Foster graditi novi terminal u zračnoj luci.

Godina 2008. Pekingu bi trebala dovesti više od 4,5 milijuna turista, što je 1,5 milijuna više od protekle godine. Sedam najluksuznijih pekinških hotela obvezalo se prošlog mjeseca da će do 2008. opremiti 3.500 soba koje udovoljavaju svim potrebama VIP gostiju, a za potrebe najzahtjevnijih klijenata.

Osim velikih projekata, koji će do Olimpijskih igara 2008., promijeniti život stanovnika Pekinga, njih nekoliko tisuća osjetit će te promjene još izravnije. Za potrebe gradnje novih objekata, oko 6.000 obitelji, bit će iseljeno kako bi se lokacije na kojima su živjeli pretvorile u gradilišta za nove sportske dvorane i smještaj za sudionike Igara.

Pročitajte više