Kina sljedeće godine možda u svemir šalje ženu

KINA bi u sklopu programa izgradnje svemirske stanice sljedeće godine u svemir mogla poslati svoju prvu astronautkinju, javlja kineska državna novinska agencija Xinhua.

Ovo priopćenje uslijedilo je nakon što je Kina za sutra najavila lansiranje bespilotne letjelice Shenzhou VIII, te će Kinezi tako prvi puta izvesti svemirsko slijetanje na modul koji već orbitira oko Zemlje, prenosi agencija AFP.

Eksperimentalno svemirsko spajanje dio je kineske pripreme za izgradnju svoje prve svemirske postaje do 2020. godine, u kojoj će astronauti moći živjeti i po nekoliko mjeseci, kao što je slučaj i s američkom Međunarodnom svemirskom postajom, to jest s bivšom sovjetskom postajom Mir.

Ako lansiranje bude uspješno, Kina će sljedeće godine lansirati još dvije letjelice kako bi izvela dodatna pokusna slijetanja na modul. Najmanje jedna od te dvije letjelice imat će posadu, a među astronautima koji se obučavaju našle su se i dvije žene. U slučaju da budu odabrane za misiju, postat će prve žene koje će Kina poslati u svemir.

Kinezi za Amerikancima i Rusima kaskaju dobrih 40-ak godina

Kina je svoj svemirski program s ljudskom posadom započela 1990. godine, nakon što je kupila rusku tehnologiju, a 2003. postala je treća zemlja koja je, nakon SAD-a i Sovjetskog saveza ljude poslala u svemir.

Shenzhou VIII poletjet će iz pustinje Gobi na sjeverozapadu Kine u utorak u 5.58 sati ujutro po lokalnom vremenu, te će se unutar nekoliko dana pokušati spojiti s modulom Tiangong-1.


Letjelica Shenzhou, iako bez posade, opremljena je brojnim uređajima za snimanje , a prikupljeni podaci bit će od ključne važnosti za sve buduće misije.

Lansiranju Tiangonga-1 prvog je rujna prisustvovao premijer Wen Jiabao, dok je predsjednik Hu Jintao cijeli događaj promatrao iz svemirskog kontrolnog centra u Pekingu.

No, Kinezi se u "svemirskoj areni" samo utrkuju s Amerikancima i Rusima, koji su ono što Kina tek planira, uspjeli u davnim  šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

Pročitajte više