Kina spašava klimatske pregovore?



KINESKI predsjednik Hu Jintao danas bi na summitu UN-a u New Yorku trebao najaviti kako će Kina, najveći svjetski zagađivač, poduzeti strože mjere po pitanju ugljičnog intenziteta, kako bi učinili nešto u zaustavljanju sve veće emisije stakleničkih plinova.

Taj bi potez, ukoliko ga Hu najavi, mogao dati nova krila problematičnim pregovorima za stvaranjem novog globalnog dogovora o klimi. U prosincu se, naime, svjetski lideri sastaju u danskom Kopenhagenu, a jedna od zadaća trebala im je biti sastavljanje novog ugovora koji bi zamijenio Protokol iz Kyota.

Pregovori zapeli

Ipak, ti su pregovori zapeli na nemogućnosti usuglašavanja između razvijenih zemalja zapada i zemalja u razvoju, prvenstveno Indije i Kine, koje za sobom ostavljaju najveći trag stakleničkih plinova.

Yvo de Boer, klimatski direktor u UN-u, rekao je kako očekuje da Kina da "Ambicioznu izjavu", i najavi "politiku koja će Kinu učiniti svjetskim liderom po pitanju klimatskih promjena".

Obama i Hu

I predsjednik Hu i američki predsjednik Barack Obama govorit će na njujorškom summitu. Obami bi potpisivanje novog globalnog klimatskog ugovora bila prva velika samostalna pobjeda i uspjeh na vanjskopolitičkom planu otkad je zasjeo na vruću predsjedničku klupu.

No, dok su pregovori između zapada i Kine i Indije blizu pat pozicije, Obama je pod pritiskom u SAD-u upravo zbog zemalja u razvoju. Obamini kritičari u SAD-u tvrde da je besmisleno da se ta zemlja tako aktivno uključuje u rješavanje klimatskih pitanja, kad Kina i Indija ne rade ništa.

Huovo današnje obraćanje tako bi moglo biti korisno mnogim stranama. Kina i SAD, dvije zemlje s najvećim emisijama stakleničkih plinova na svijetu, nisu potpisnice Protokola iz Kyota, i tijekom godina često su bile kritizirane zbog toga.

Pročitajte više