Kineski arheolozi otkrili nove odaje u carskoj grobnici

KINESKI su arheolozi pronašli pet novih odaja u veličanstvenoj grobnici legendarnoga prvog kineskog cara, a sudeći prema prvim nalazima, riječ je o prostorijama koje su čak i veće od jama iz kojih su izvađeni znameniti carski glineni vojnici.

Čin Šihuang ujedinio je zaraćene kineske provincije i postao prvim carem jedinstvene zemlje, 220. godine pr.n.e. Njegova grobnica u blizini grada Hsiana nije otvorena za javnost, ali su iz nje sedamdesetih godina izvađene tisuće glinenih vojnika u prirodnoj veličini. Oni su danas jedna od glavnih turističkih atrakcija u cijeloj Kini.

Kineski su arheolozi nedavno objavili da su u grobnom kompleksu otkrili pet novih odaja, čija je veličina oko 750.000 četvornih metara. Ako se prva mjerenja pokažu točnima bit će to dosad najveći otkriveni dio grobnice.

Pet novih odaja nalazi se sjevernije od prostorije za koju se pretpostavlja da je u njoj carevo tijelo. Zbog njihove veličine ne očekuje se da će uskoro biti otkopane.

Prvi car i osnivač dinastije Čin bio je okrutan vladar, ali od mnogih i obožavan zbog ustrajnosti da izgradi kinesko carstvo. On je ujedno bio i pokretač gradnje Kineskog zida.

Vjeruje se da je nekoliko tisuća radnika gotovo 40 godina radilo na gradnji Činova mauzoleja. Veličanstvena grobnica zapečaćena je nakon careve smrti, 210. godine pr.n.e. Predaje govore o velikom bogatstvu pohranjenom u mauzoleju, a kineski mediji danas nagađaju što bi sve mogle sadržavati novootkrivene odaje.

Neki su sigurni da će unutra biti pronađeni novi glineni vojnici. Arheolozi se istodobno samo nadaju da će iskapanja u potpunosti financirati središnja vlast u Pekingu.

Pročitajte više