Kineski ministar vanjskih poslova: Prijateljstvo Rusije i Kine čvrsto je kao stijena

KINESKI ministar vanjskih poslova izjavio je danas da je rusko-kinesko prijateljstvo i dalje "čvrsto kao stijena".

Suradnja između dviju zemalja donosi dobrobit i korist za oba naroda, rekao je Wang Yi na godišnjoj konferenciji za novinare, piše Reuters.

No rekao je da je Kina "spremna surađivati ​​s međunarodnom zajednicom na provedbi pregovora kada to bude potrebno".

"Nećemo pristati na uplitanje trećih strana"

Peking je više puta rekao da će igrati "konstruktivnu ulogu u pregovorima", ali se nije obvezao njima pridružiti ili biti njihov domaćin.

Ministar vanjskih poslova je opisao relaciju između Kine i Rusije kao "najvažniji bilateralni odnos na svijetu" koji "doprinosi svjetskom miru, stabilnosti i razvoju". Kazao je kako se obje zemlje "protive oživljavanju hladnoratovskog mentaliteta i raspirivanju ideoloških konfrontacija".

Wang je također rekao da neformalno savezništvo "neće pristati na uplitanje trećih strana", aludirajući time na SAD-u i zapadne zemlje koje su posljednjih dana zatražili od Kine da igra aktivniju ulogu u posredovanju tijekom sukoba, navodi The Guardian.

Kina nije uvela sankcije Rusiji

Podsjetimo, Kina je odbila ruski napad na Ukrajinu nazvati invazijom, dok je od zapadnih zemalja tražila da poštuju ruske "legitimne sigurnosne bojazni". Pozvala je na okončanje krize putem pregovora. 

Svakim danom raste popis zemalja koje nameću sankcije Rusiji, ali na njemu još nema Kine.

Australski premijer: Nema zemlje koja će imati veći utjecaj na okončanje ovog užasnog rata u Ukrajini od Kine

Australski premijer Scott Morrison pozvao je Kinu da se pridruži globalnim naporima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu jer misli da nema zemlje koja će imati veći utjecaj od Kine na kraj rata na istoku Europe. 

Australski premijer je u opsežnom govoru sugerirao da invazija Rusije ne ide prema planu njezina čelnika Vladimira Putina, za kojeg je rekao da je "precijenio kapacitete za procesuiranje ovog ilegalnog rata".

"Kina je dugo tvrdila da kao jedna od najvećih sila u svijetu treba doprinositi globalnom miru i stabilnosti. Nema zemlje koja će imati veći utjecaj na okončanje ovog užasnog rata u Ukrajini od Kine", rekao je Morrison u govoru u Institutu Lowy u Sydneyju.

Pročitajte više