Kineski predsjednik: Trebamo izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Kine Xi Jinping pozvao je svijet da ojača makroekonomsku koordinaciju i osnaži ulogu skupine G20 u globalnom ekonomskom upravljanju, ocijenivši da je oporavak od pandemije koronavirusa prilično nesiguran.

Govoreći na virtualnom zasjedanju Svjetskog gospodarskog foruma, koji se inače tradicionalno održava u švicarskom skijalištu Davos, Xi je kazao da je globalna ekonomska perspektiva i dalje neizvjesna te upozorio da bi se javnozdravstvene krize mogle ponoviti u budućnosti.

Xi, kojemu je to prvo obraćanje forumu od 2017., kada je snažno podržao slobodnu trgovinu i globalizaciju, ovaj je put odaslao sličnu poruku, zagovarajući multilateralizam kao izlaz iz sadašnjih izazova.

"G20 bi trebalo osnažiti"

"Trebali bismo izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo, odbaciti diskriminatorne i isključive standarde, pravila i sustave te srušiti barijere trgovini, ulaganjima i razmjenama tehnologije", kazao je.

"Skupinu G20, međunarodni forum koji okuplja 19 najvećih razvijenih gospodarstava svijeta i gospodarstva u nastajanju te Europsku uniju, trebalo bi osnažiti kao glavni forum za globalno ekonomsko upravljanje i svijet bi se trebao bolje koordinirati na području makroekonomske politike", dodao je prvi čovjek Kine.

Međunarodnom zajednicom trebalo bi se upravljati u skladu s pravilima i temeljem konsenzusa svih zemalja, a ne da jedna ili više njih izdaje naredbe, zaključio je ne imenujući nijednu zemlju.

Pročitajte više