Kineski studenti pozvali sugrađane da ustanu protiv zapadne "nacističke propagande"

KINESKI studenti u inozemstvu su se, ljuti zbog načina na koji zapadni mediji prate nedavna zbivanja u Tibetu, ujedinili u namjeri da se obračunaju s, kako kažu, "zapadnom medijskom hegemonijom".

Stoga su, da bi svoje stavove vrlo jasno izrazili, odlučili pokrenuti internet stranicu www.anti-cnn.com putem koje će prikupljati dokaze o pristranom i neistinitom izvještavanju zapadnjačkih medija. Osim toga, najavili su slanje otvorenog pisma kojim će pozivati sve Kineze da ustanu protiv zapadne "nacističke propagande".

U međuvremenu, kineski studenti u Velikoj Britaniji pozivaju svojih 100 tisuća kolega da na britanskog premijera Gordona Browna adresiraju pismo kojim će tražiti otkazivanje njegovog susreta s Dalaj Lamom. Naime, potonjeg je kineska vlada optužila da je iz inozemstva dirigirao neredima koji su u proteklo vrijeme destabilizirali istočni dio Kine. Takvo ponašanje Velika Britanija ne bi podržala ukoliko bi se dogovoreni susret dvojice političkih lidera ne bi otkazao, mišljenja su kineski studenti.

Na pokrenutoj internet stranici dosad je prikupljeno dvadesetak "neistinitih" medijskih izvještaja, objavljenih u najvećim svjetskih medijima kao što su CNN, BBC te Washington Post.
   
"Neki zapadni mediji u ime slobode tiska imaju običaj ugrožavati zemlje u razvoju ne bi li postigli svoje skrivene namjere. Takvi su mediji otišli predaleko u miješanju istinitog i neistinitog, crnog i bijelog, kao i zloupotrebljavajući glasine", stoji na stranici, dok se u otvorenom pismu navodi kako je "kineska nacija, miroljubiva, profinjena i kultivirana, dugo podnosila poniženja i prihvaćala uvrede" pa stoga jedino "pomoću vlastitih snaga može zaštititi svoja prava".

Pobuna protiv kineskog režima u Tibetu je počela 14. ožujka, a u nemirima je dosad poginulo 140 ljudi dok vlasti u Pekingu tvrde da ima samo 20 poginulih. Pokretanje anti-CNN web stranice dolazi u vrijeme sve žešćih kineskih napada na strane medije kojima je odnedavno zabranjeno izvještavanje iz Tibeta.

Ig.M.

Pročitajte više