Kineski znanstvenici: Jedino što nas priječi da kloniramo ljude je strah od reakcije javnosti

Ilustracija: 123rf

KINESKI znanstvenici tvrde da je tehnologija dovoljno napredovala i da mogu klonirati ljude, a jedino što ih u tome sprječava je strah od reakcije javnosti.

Grupa Boyalife s partnerima gradi divovsku tvornicu u lučkom gradu Tianjinu na sjeveru Kine gdje će za sedam mjeseci započeti s kloniranjem krava. Tvrtka do 2020. namjerava proizvesti, odnosno stvoriti, milijun krava godišnje.

No, kloniranje domaćih životinja je samo početna ambicija za izvršnog direktora Xu Xiaochuna, koji planira replicirati rasne trkaće konje, kućne ljubimce ili policijske pse.

Boyalife već surađuje s partnerima iz Južne Koreje (Sooam) i Kineskom akademijom znanosti da bi unaprijedila kapacitet kloniranja primata koji služe za ispitivanje lijekova i druge pokuse. Od kloniranja majmuna do kloniranja čovjeka je malen korak – što otvara niz moralnih pitanja i etičkih prijepora, piše u izvješću AFP-a.

"Tehnologija je sazrjela"

"Tehnologija je već tu," rekao je Xu. "Ako se to dopusti, ja ne mislim da postoji tvrtka s boljom tehnologijom od Boyalifea".

Prema direktoru, tvrtka trenutačno ne klonira ljude zbog "samo-suzdržanosti" i mogućih reakcija javnosti. No, društvene vrijednosti se mogu promijeniti, ističe Xu citirajući homoseksualnost i sugerirajući da bi ljudi jednog dana mogli prihvatiti postojanje klonova i veći izbor u svojoj reprodukciji.   


"Nažalost, trenutačno je jedini način da imate dijete da ono bude napola od mame i napola od tate," rekao je. "Možda ćemo u budućnosti imati tri izbora umjesto jednog. Ili pola-pola, ili 100 posto od tate ili 100 posto od mame. To je samo izbor".

Partnerstvo sa znanstvenikom optuženim za kršenje bioetike

Xu ima 44-godine, studirao je u Kanadi i Americi, a prije osnivanja Boyalifea je radio na razvoju lijekova u američkom farmaceutskom divu Pfizer. Njegova tvrtka surađuje s južnokorejskim partnerom Sooam, čiji je utemeljitelj Hwang Woo-Suk, nekoć nacionalni heroj čiji je lik bio na poštanskim markama prije nego što je utvrđeno da je lagao o prvom kloniranju ljudskog embrija.

Hwang je poznat kao prvi znanstvenik koji je klonirao psa (Snuppy), on je 2005. godine izgubio poziciju na sveučilištu, nakon što je bio prisiljen povući dva neutemeljena istraživačka rada i optužen za niz zločina u rasponu od kršenja bioetičkih zakona do pronevjere istraživačkih fondova.

Pročitajte više