Kinezi odobrili testiranje novog cjepiva protiv AIDS-a

KINA je odobrila testiranje cjepiva protiv AIDS-a što su ga razvili lokalni znanstvenici, na ljudima, izvijestila je u petak službena agencija Xinhua samo nekoliko dana prije obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Kinesko ministarstvo zdravstva obećalo je da će nastojati utjecati na ubrzanje procesa razvijanja lijekova protiv AIDS-a u Kini, gdje bi do 2010. broj oboljelih od te neizlječive bolesti mogao doseći 10 milijuna ako se u međuvremenu ne poduzmu ozbiljni koraci da bi se spriječila epidemija.

"Znanstvenici su proveli istraživanje tijekom kojega je laboratorijskom majmunu ubrzigan virus AIDS-a nakon što mu je ubrizgano cjepivo protiv virusa. Nije zamijećena nikakva abnormalna reakcija", prenosi Xinhua pozivajući se na izvješća kineske državne Uprave za hranu i lijekove.

Do sada je u svijetu testirano nekoliko desetaka potencijalnih cjepiva, no nijedno od njih još nije dalo značajnije rezultate. Kinezi su se obvezali na pojačani nadzor širenja bolesti u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.


Pročitajte više