KIRGISTAN: PUTIN OTVORIO PRVU RUSKU BAZU U INOZEMSTVU

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je u četvrtak u mjestu Kant u Kirgistanu, vojnu zračnu bazu, prvu novu rusku bazu u inozemstvu od raspada SSSRa 1991. L

Budući se svečanost poklopila s prvom godišnjicom otmice posjetitelja kazališta Dubrovka u Moskvi, koja je završila tragično, ruski je predsjednik podsjetio na prijetnju od međunarodnog terorizma te istaknuo važnost koju će baza u Kantu imati u regionalnoj sigurnosti.

"Tog tragičnog događaja još uvijek se sjećamo s bolom. On nam pokazuje da terorizam nije imaginarna prijetnja", kazao je među ostalim Putin u govoru održanom u povodu otvorenja baze Kant, udaljene oko 25 km od glavnog kirgistanskog grada Bichkeka.

Rusija namjerava pojačati sigurnost regije čija je stabilnost vrlo važna u međunarodnom kontekstu, rekao je Putin. Svečanosti je prisustvovao i kirgistanski predsjednik Askar Akajev.

Glavna zadaća ruskih vojnih snaga u vojnoj bazi Kant bit će zračna potpora trupama stacioniranim u regiji još od sovjetskog razdoblja, posebno ruskoj 201. diviziji u Tadžikistanu, zemlji u kojoj od 90-tih traju nemiri.

(Hina) mh sd

Pročitajte više