Kirin najavio smjene u policiji, Margetićeve stranice nedostupne

UNATOČ sudskoj zabrani, novinar i haški optuženik Domagoj Margetić sinoć je na svojoj Internetskoj stranici objavio snimke svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pred Haškim sudom, kao zaštićenog svjedoka Tužiteljstva u slučaju generala Tihomira Blaškića.

U četvrtak ujutro Margetićeve Internetske stranice bile su nedostupne, a na adresi www.domagojmargetic.com stoji kratka poruka o nedostupnosti stranica.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun rekao je jutros za Index kako ne može sa sigurnošću reći je li policija imala kakve veze s onemogućavanjem pristupa Margetićevim stranicama.

Glasnogovornik Mehun kaže kako je slučaj predan Istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu prema čijem će nalogu policija danas postupiti.

Mehun nam nije mogao potvrditi je li moguće da će Margetić danas biti uhićen zbog kršenja odredbe o zabrani objavljivanja svjedočenja zaštićenog svjedoka na suđenju Tihomiru Blaškiću.

Zamjenik predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ratko Šćekić izjavio je jučer kako zagrebački Županijski sud protiv Margetića ne može ništa poduzeti na svoju ruku, već o eventualnom uhićenju odlučuje Međunarodni sud u Haagu.

Što se tiče smjena u policiji, Mehun kaže kako će se o tome na press konferenciji očitovati sam ministar Kirin.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin komentirajući pojavu svjedočenja na Margetićevoj Internetskoj stranici u sinoćnjoj emisiji HTV-a "Otvoreno" samo je rekao kako nalog Županijskog suda u Zagrebu policiji nalaže poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprječavanja svakog pokušaja objavljivanja tog svjedočenja.

Kirin je sinoć u "Otvorenom" najavio da će u policiji "sigurno biti smjena zbog propusta tijekom privođenja" novinara i haškog optuženika Damira Margetića u utorak, jer je, kako smatra, bilo propusta u vođenju akcije.


Policija je Margetića privela na temelju sudskog naloga, a zbog najave da će prezentirati svjedočenje predsjednika Stjepana Mesića u Haagu, u svojstvu zaštićenog svjedoka, a naknadno su pojasnili da su Pandžu i Jurendića priveli zbog pružanja otpora policijskoj intervenciji.

Kirin je ocijenio da je policija, na temelju naloga istražnog suca, imala pravo ući u prostorije HVIDRA-e, ali da do toga nije trebalo doći.

"Do svega ovoga ne bi došlo da je policijski postupak odrađen korektno", kazao je Kirin, naglašavajući da za ono što se dogodilo ne treba okrivljavati policajce, koji, kaže, nisu mogli znati da je Ivan Pandža invalid bez noge.

No, budući da je riječ o udruzi invalida, smatra da je policija morala pokazati posebnu osjetljivost, te da oni koji su vodili akciju nisu trebali dopustiti da Margetić s prijepornim materijalom završi u prostorijama HVIDRA-e.

"Najavio sam da ću poduzeti sankcije, ali još jednom napominjem da ću to napraviti tek kad internom kontrolom utvrdim tko je pogriješio" - rekao je Kirin, dodajući da je voditelj akcije "morao znati da će ministra unutarnjih poslova i ministricu branitelja dovesti u poziciju da raspravljaju o problemu kojeg u Hrvatskoj nema".

Pojasnio je da je riječ o prvom i jedinstvenom slučaju da je policija na taj način postupila prema invalidima.

Index.hr/Hina

Pročitajte više