Kit ubio svoju trenericu u morskom parku na Floridi

KIT UBOJICA imenom Tilikum skrivio je smrt svoje trenerice u poznatom američkom akvaparku Morski svijet (SeaWorld) na Floridi, prenio je danas britanski BBC.

Tilikum, koji pripada vrsti orka, poznatijih pod imenom kitovi ubojice, u srijedu je u vrijeme izvođenja uobičajenog programa u parku 40-godišnju trenericu zahvatio raljama oko pasa i snažno je protresao, nakon čega je bespomoćna žrtva pala u bazen.

Iako službeni predstavnici morskog parka slučaj nastoje predstaviti kao nezgodu, navodeći da se trenerica najvjerojatnije poskliznula i sama pala u bazen, svjedoci koji su upravo prisustvovali programu u kojem je Tilikum igrao glavnu ulogu tvrde da je kit u jednom trenutku naglo otplivao od trenerice, a onda se velikom brzinom vratio, iskočio iz vode i zgrabio trenericu koja je publici upravo objašnjavala pojedinosti programa.

Tilikum i ranije bio agresivan

Kit je, prema riječima svjedoka, vrlo snažno protresao tijelo i ispustio ga u bazen. Osoblje morskog parka brzo je priskočilo u pomoć žrtvi, no unatoč pokušajima oživljavanja trenerica je podlegla ozljedama. Za to su vrijeme gledatelji brzo evakuirani s bazena.

Tilikumu, prema istom izvještaju, ovo nije prvi takav incident, jer je 1991. godine u Kanadi također skrivio smrt trenera, a slične incidente, u kojima je smrtno stradalo ili je teško ozlijeđeno nekoliko trenera, posljednjih su godina izazivali i ostali kitovi-ubojice koji borave u morskim parkovima širom SAD.

U divljini ne napadaju ljude

Kitovi ubojice neslavno ime su dobili samo zbog toga što se, između ostalog, hrane i dupinima. Orke koje žive u divljini dosad nikad nisu napale čovjeka. Jedini dosad zabilježeni slučajevi agresivnosti orki oni su iz raznih vodenih parkova, gdje su izloženi svakodnevnom stresu te napornim treninzima i nastupima pred mnogobrojnom i bučnom publikom.

Pročitajte više