Video - Velika eksplozija u elektrani u SAD-u: Pet mrtvih, više od deset ozlijeđenih

Video - Velika eksplozija u elektrani u SAD-u: Pet mrtvih, više od deset ozlijeđenih

Tekst: I.M.
Foto: AFP

U ELEKTRANI u Middletownu, u američkoj saveznoj državi Connecticut, u nedjelju oko 11.30 sati prema lokalnom vremenu (oko 17.30 sati prema hrvatskom vremenu), došlo je do velike eksplozije i požara. Poginulo je najmanje pet radnika elektrane, a više od deset je ozlijeđeno. Spasioci još pretražuju mjesto nesreće, ne bi li našli dodatne ozlijeđene ili poginule radnike.

Gradonačelnik Middletowna Sebastian Giuliano potvrdio je kako je pet ljudi poginulo, te kako je više od deset ozlijeđeno. Glavni vatrogasni dužnosnik na mjestu događaja rekao je Associated Pressu kako nema informacija o tome da se u postrojenju nalaze nestale ili stradale osobe, ali kako će se potraga nastaviti.

Broj stradalih stvorio zbrku

Nesreća je jučer stvorila veliku zbrku među ekipama na terenu, a podaci o broju mrtvih mijenjali su se. Tako je policija prvo potvrdila kako su najmanje dvije osobe poginule, dok ih je mnogo ozlijeđeno, te kako se očekuje da će broj poginulih rasti, a potom je, otprilike četiri sata nakon nesreće, policijski narednik Chuck Jacobucci, samog sebe demantirao. "Krivo sam interpretirao nešto što sam čuo preko policijskog radija. Zasad ne mogu potvrditi ima li poginulih", rekao je CNN-u.

Strahovalo se da bi broj stradalih u elektrani mogao doseći čak 50, jer se otprilike toliko radnika nalazilo u dijelu elektrane u kojem je došlo do eksplozije. 

Do eksplozije došlo u termoelektrani koja je u izgradnji i u "fazi testiranja"

Termoelektrana Kleen je energetsko postrojenje snage 620 megavata, koje se sastoji od pogona na prirodni plin i naftu. Do eksplozije je došlo u dijelu koji je u izgradnji, a u trenutku nesreće se u krugu termoelektrane nalazilo oko 300 ljudi. CNN prenosi kako je elektrana u rad trebala biti puštena tijekom ove godine, a još uvijek je u "fazi testiranja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su vatrogasci uspješno ugasili požar, policija je započela očevid na mjestu događaja, a spasilački timovi sa psima tragačima pretražuju teren. Prema informacijama s mjesta nesreće, radnici su "ispuhivali" plin iz cijevi elektrane kad je došlo do eksplozije. Iz bolnica stižu informacije kako stradali radnici imaju brojne lomove, jer su od siline eksplozije letjeli zrakom desetak metara. Ipak, danas će početi službena istraga kojom će se utvrditi točan razlog nesreće.

Eksploziju se osjetilo u krugu od 25 kilometara

Lokalnom stanovništvu je naređeno da se ne približavaju elektrani. Od siline eksplozije su oštećene kuće koje se nalaze u blizini elektrane, a eksplozija se osjetila čak i u gradovima koji su oko 25 kilometara udaljeni od elektrane. Mnogi su zbog podrhtavanja tla od eksplozije pomislili kako je riječ o potresu. I na lokalnoj su bolnici od siline eksplozije popucala stakla na prozorima.

"Jutros su pokretali motore i nešto je pošlo po zlu. Došlo je do eksplozije, a stupovi plamena su bili visoki gotovo koliko i tornjevi elektrane", rekla je jedna od stanovnica obližnjih kuća, Bernadette Nyland, koja je u trenutku eksplozije bila u dvorištu svog doma sa psima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara