Kitovi se masovno nasukali na plaže škotskog otoka. Više od 40 ih je uginulo

Ilustracija: EPA

VIŠE od 50 kitova pilota nasukalo se na plažu otoka Lewis u Škotskoj. Samo deset ih je preživjelo. Organizacija British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) priopćila je kako je putem policije upozorena na slučaj "masovnog nasukavanja". "Naši lokalni stručnjaci za morske sisavce trenutno pružaju prvu pomoć kitovima, a ljudi iz okolnih područja pripremaju svoju opremu i organiziraju prijevoz do otoka", naveli su. 

"Dosadašnja izvješća pokazuju da je uključeno oko 55 životinja, ali najnovije ažuriranje s mjesta događaja pokazuje da ih je samo 10 živo. Obalna straža i Škotski program za nasukavanje morskih životinja također su dobili zadatak da dođu na lokaciju", dodali su iz organizacije, prenosi The Guardian.

Povećan broj nasukavanja posljednjih godina

BDMLR je prošle godine primio više od 3000 poziva u vezi s nasukanim životinjama na britanskoj obali, no velika većina poziva se odnosi na pliskavice. Neuobičajeno je da se nasukao ovako velik broj kitova. Vjeruje se da je najveći takav događaj u Škotskoj bio kada se skupina od 70 kitova pilota dugih peraja, od kojih je 19 uginulo, u srpnju 2011. nasukala u Sutherlandu. 

Izvješće vladinih znanstvenika zaključilo je da je buka od podvodnih bombi uzrokovala taj incident oštećujući sluh i navigacijske sposobnosti kitova. Kitovi piloti zapravo su veliki oceanski dupini, koji su vrsta kitova najosjetljivija na masovno nasukavanje.

Ljudski utjecaj na morski okoliš - uključujući pomorske aktivnosti, istraživanje nafte i plina, onečišćenje i klimatsku krizu - smatra se glavnim uzrokom povećanja broja nasukavanja posljednjih godina. Međutim, ona također mogu biti posljedica prirodnih uzroka kao što su bolest ili ozljeda.

Pročitajte više