kKtarinčić Škrlj: Razriješiti otvorena pitanja sa Slovenijom

SABORSKA zastupnica HSLS-a Jadranka Katarinčić Škrlj izjavila je danas da Vlada ´treba konačno utvrditi ciljeve, uvjete i strategiju razrješenja svih otvorenih pitanja sa Republikom Slovenijom´.

´Ujedno bi Vlada trebala preuzeti inicijativu i otpočeti s aktivnom međudržavnom politikom´, rekla je Katarinčić Škrlj na konferenciji za novinare u Buzetu.

Ustvrdila je da se Vlada ne snalazi i zanemaruje interese Republike Hrvatske, dok slovenska strana ´traži kraće rokove u ugovoru o nuklearnoj elektrani Krško za trajno skladištenje radioaktivnog otpada, a time i dodatne ustupke u ugovoru´.

´Slovenska strana, koja je 1998. jednostranom odlukom prisvojila hrvatski dio nuklearne elektrane, uspješno nastavlja s kupovanjem vremena i taktikom odugovlačenja´, kazala je Katarinčić Škrlj.

Dodala je da ´pet godina brzo istječe, a tada nastupa zastara na povrat nuklearne elektrane´. ´Proizlazi da je zakašnjela slovenska ratifikacija izvršena kako bi se zaustavio pokrenuti predarbitražni postupak i izbjeglo odgovaranje na zahtjev HEP-a koji za NE Krško traži 930 milijuna dolara´, rekla je.

Katarinčić Škrlj je ocijenila da se ´time onemogućava pokretanje arbitraže koje se slovenska strana opravdano plaši´. ´Upravo zato, da bi šteta bila što manja, Sabor bi trebao poništiti ugovor o NE Krško, a hrvatska bi Vlada trebala pokrenuti arbitražu´, zaključila je.

Pročitajte više