Klimatske promjene: Najsiromašnije zemlje nisu pripremljene

PRIRODNE katastrofe koje odnose više tisuća žrtava bit će sve češće zbog globalnoga zatopljenja, a siromašnim zemljama nedostaju sustavi za prevenciju, izjavili su stručnjaci na trećoj Svjetskoj konferenciji o vodama u Kyotu.

G. 2025. polovica stanovništva na Zemlji živjet će na područjima kojima haraju oluje (Srednja Amerika), poplave (Azija) i suše (Afrika) koje će biti češće nego prije, ocijenilo je Svjetsko vijeće za vodu na konferenciji.

Pred tim nesrećama koje prijete ne smijemo biti pasivni, osobito zato što znanstvenici "imaju bolje uređaje za predviđanje vremena, pa mogu predvidjeti hoće li sljedeće tromjesečje biti suše ili vlažnije nego obično", rekao je William Cosgrove, dopredsjednik Svjetskoga vijeća za vodu.

Lani je vlada u Mozambiku uz pomoć međunarodnog Crvenog križa osnovala Međunarodno središte za predviđanje katastrofa izazvanih klimatskim promjenama, a zadaća mu je međusobno povezati stručnjake za klimatske promjene i lokalne zajednice i regionalne meteorološke centre uz pomoć Crvenog križa u 178 zemalja.

"Mnogi se pokušavaju pripremiti sami, ali je to teško bez infrastruktura (meteoroloških agencija, centara za prevenciju). Međunarodne organizacije trebale bi biti aktivnije, što ima i svoju moralnu stranu", budući da su zemlje na Sjeveru odgovorne za klimatske promjene koje pogađaju zemlje na Jugu, kaže dr. Rajendra Pachauri, ravnatelj Međuvladina panela za klimatske promjene.

Pročitajte više