Klimatski aktivisti u Njemačkoj više se neće lijepiti za asfalt. Imaju novu taktiku

Foto: EPA

Klimatski aktivisti koji su znali razbjesniti mnoge u Njemačkoj tako što bi se zalijepili za asfalt i blokirali promet najavili su jučer kako će odustati od te taktike i krenuti s održavanjem onoga što nazivaju "skupovima neposlušnih".

Skupina Posljednja generacija često je blokirala ceste u Berlinu i drugim gradovima u posljednje dvije godine, što je bila najpoznatija, ali ne i jedina taktika u nizu prosvjeda. Navedena taktika bila je naširoko kritizirana, a kancelar Olaf Scholz opisao ju je kao "potpuno ludu".

Klimatske aktiviste zasjenili prosvjedi drugih skupina

Posljednja generacija je poručila kako se broj prosvjednika enormno povećao u posljednje dvije godine i da će "od sada prosvjedovati u drugačijem obliku". "Od ožujka nadalje, umjesto da se podijelimo u male grupe i blokiramo ceste, mi ćemo održavati skupove neposlušnih s mnogo ljudi, tamo gdje nas ne možete ignorirati", stoji u priopćenju grupe.

Osim toga, skupina je naglasila da će se sve više "izravno suočavati" u javnosti i pred kamerama s onima koje smatra odgovornima za uništavanje klime, na primjer s političarima i drugim donositeljima odluka, piše Associated Press

Najavili su i da će posjećivati mjesta s pojačanom potrošnjom fosilnih goriva, ukazujući na prošle prosvjede u zračnim lukama, naftovodima i energetskim tvrtkama. Inače, akcije Posljednje generacije nedavno su zasjenili prosvjedi protiv njemačke krajnje desnice i drugi prosvjedi, uključujući pobunu poljoprivrednika protiv smanjenja subvencija za dizel.

Pročitajte više