Klub HDZ-a odbacio oporbene optužbe o lažiranju kvoruma

SABORSKI Klub HDZ-a odlučno je danas odbacio oporbene optužbe o noćašnjem lažiranju kvoruma pri glasovanju o oporbenom prijedlogu da se smijeni ministar Miomir Žužul, prozivajući oporbenjake da su zbog svoje nemoći da dokažu Žužulovu odgovornost iskonstruirali priču o kvorumu.

"Oporba je, tobože zbog načina glasovanja, napustila sabornicu, u svojoj nemoći i nesposobnosti da uvjere zastupnike u nešto drugo", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-ova Kluba Luka Bebić.

Ustrajao je u tvrdnji da je za noćašnjeg glasovanja o oporbenom zahtjevu da se ministru vanjskih poslova izglasa nepovjerenje u sabornici bilo 78 zastupnika, (jedan više od potrebnog za kvorum), i to nakon izlaska Librinog zastupnika Vilima Hermana, a od kojih, ističe, ni jedan nije digao ruku za oporbeni zahtjev.

"Bio je kvorum i to se na nijedan način ne može pobiti osim špekulacijama", naglasio je Bebić, napominjući da su zastupnici koji danas tvrde da nisu bili u sabornici izašli tek nakon glasovanja, znači, činili su kvorum.

Upitan zašto HDZ nije pristao na oporbeni prijedlog da se o njihovu zahtjevu glasuje pojedinačno, odgovorio je da je ručno glasovanje predložio, a saborska većina usvojila, kako bi se glasovanje skratilo te zastupnici što prije otišli "na spavanje".

HDZ-ovac Gordan Jandroković dodao je da saborskim Poslovnikom nije utvrđeno koji način glasovanja (ručno, elektronsko, pojedinačno) ima prednost, ustvrdivši da saborska većina ima svako pravo odlučiti na koji će se način glasovati.

"Problem je oporbe što u raspravi nije uspjela argumentirano dokazati da je Žužul u sukobu interesa, pa su onda izazvali incident", rekao je.

HDZ-ovci su oporbu prozvali za, kako kažu, još jednu u nizu opstrukcija rada Sabora, da to čine jer se ne mogu pomiriti da su u manjini.

"Daljnja opstrukcija Sabora pravi je izraz za njihovo ponašanje jer gore od mogućeg terora većine je samo teror manjine", kazao je Bebić, koje je oporbenjake optužio i da ucjenjuje vladajuću koaliciju, tražeći, kako tvrdi, nemoguće zahtjeve.

Prozvao je i medije jer su, kaže, skloniji prenošenju oporbenih mišljenja nego stavova vladajuće stranke, predbacujući HTV-u što je, tvrdi, jutros objavio da je za noćašnjeg glasovanja u Saboru bilo 76 zastupnika.

"Oporba nema ideja pa izaziva afere, a mediji im u tome pomažu", rekao je Bebić, poručivši novinarima da od njih traži samo prenošenje objektivne informacije.

"Tražim samo da prenesete istinu, a koliko me volite ili ne uopće me ne zanima", kazao je.

Pročitajte više